МОСВ предупреждава за повишение на нивото на р. Янтра

Животът

31-07-2018, 09:25

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Очакват се интензивни валежи и през следващите три дни

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за днес, 1 и 2 август, че водните количества  ще бъдат над средно многогодишните стойности, предупреждават от МОСВ.

През следващите 3 дни в следобедните и вечерни часове, в резултат на валежи ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия водосбор. По-значителни ще бъдат повишенията в периода до 2 август (в планинските части на водосбора на р. Янтра над Велико Търново и на притока ѝ Росица). Повишения на речните нива ще има и в средното и долно течение на основната река, в резултат на оттичане. Водното количество на р. Янтра при Габрово бъде над жълтия праг за предупреждение до 1 август, водните количества в останалата част от басейна ще бъдат под праговете за внимание.

В старата столица нивата на реките Янтра и Белица се следят с телеметрична система. По нейни данни вчера нивото на Янтра при кв. „Чолаковци” е било около 2 метра при критична стойност 6,50 метра. Водите в Белица при Килифарево са били на ниво 0,9 метра при критична стойност 3,80 метра.

Вчера ВиК предприе контролирано изпускане на водните количества на язовир „Йовковци” заради очакваните интензивни валежи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов