Станислава Стоянова и д-р Кристиян Кирилов се срещнаха в Свищов с местни предприемачи

Мисия

31-07-2018, 13:01

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Срещата бе част от регулярните инициативи на народния представител от ГЕРБ

Среща с представители на бизнеса от община Свищов проведоха депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова и председателят на Общинския съвет в дунавския град д-р Кристиян Кирилов. Срещата бе част от регулярните инициативи на Стоянова, целящи устойчива връзка с представители на различните общности в региона.

Инфраструктурните обекти в областта бяха най-обсъжданата тема по време на разговорите. Предприемачите не скриха задоволство, че инфраструктурното развитие на Северна България е основен акцент в работата на правителството, като изразиха и своето одобрение относно избраното трасе на АМ „Русе – Велико Търново – Свиленград", което ще минава недалеч от Свищов. Народният представител Станислава Стоянова припомни, че предстои АМ „Хемус" да мине през средата на Великотърновска област и да се пресече на нейна територия с АМ „Русе-Свиленград“. Това не само ще облекчи трафика, но и ще окаже положително влияние върху развитието на бизнеса, осигурявайки бърза връзка на областта с цялата страна, допълни тя.

Свищовските работодатели обърнаха внимание на проблема с липсата на кадри в различните сектори, в които развиват бизнеса си. В отговор депутатът Станислава Стоянова, която е и преподавател от Стопанската академия в Свищов, каза: „Осъзнаваме, че в цялата страна има такъв проблем и затова професионалното образование и като цяло образованието е приоритет в управленската програма на ГЕРБ. Правейки всичко възможно да коригираме ситуацията, сме концентрирали дейността си в две направления. В средния курс направихме промени, които да стимулират въвеждането на дуално образование. Освен, че повишава качеството на професионалното обучение, тази мярка също така осигурява по-лесното адаптиране на учениците от чина към работното място. Има училища, в които това вече е реализирано и резултатите са на лице. Вторият акцент е върху висшето образование. В момента работим по законопроект за допълнение на Закона за висшето образование, който мина на първо четене. Законопроектът предвижда да бъде дадена възможност на изявени специалисти от практиката да бъдат привлечени към учебния процес. След решение на съответния факултетен съвет до 10 % от общия хорариум на учебните часове от учебния план при обучението в ОКС „Бакалавър" и до 20% от общия хорариум на учебните часове от учебния план при обучението в ОКС „Магистър" ще могат да бъдат провеждани от изявени в практиката специалисти. Участието на хора от практиката ще осигури по-бързото адаптиране на учебните програми на висшите училища към новите изисквания на икономиката и пазара на труда. Това от своя страна ще доведе до спестяване на финансов и времеви ресурс при последващи квалификации на новите кадри, но без да се нарушава академичния характер на висшето образование".

Станислава Стоянова допълни още: „Целта е да постигнем тристранен ефект – студенти-работодатели-преподаватели. Студентите ще получат досег до практиците в дадената област, в която се обучават. Работодателите ще бъдат включени в учебният процес и така ще имат възможността сами да придобият информация и да привлекат кадри още от студентската скамейка. За вузовете тази мярка ще осигури по-голяма конкурентоспособност на образователния продукт, който предлагат на пазара на труда, а също така ще бъде престижно изявени представители от практиката да водят лекции при тях".

По отношение просперитета на дунавската община, като добра новината местните предприемачи посрещнаха факта, че в момента се работи усилено за развитието на туризма в Свищовско. Председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов съобщи, че са предприети стъпки за включването на град Свищов като туристическа дестинация в програмите на туроператорите за национален и международен туризъм.

На срещата с бизнеса бяха обсъдени също въпроси от сферата на земеделието и актуални проблеми в животновъдството. Предприемачите направиха някои предложения за законодателни инициативи, които народният представител пое ангажимент да обсъди с колегите си от парламентарната група на ГЕРБ.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов