Премиерът : 150 млн. лв. повече може да гарантираме за хората с увреждания в новия бюджет

Животът

31-07-2018, 18:34

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Много агенции, неправителствени организации, министерства, много пари и ефектът накрая е, че има протест“, коментира Борисов

150 млн. лв. повече може да гарантираме за хората с увреждания в новия бюджет, заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерския съвет с представители на Национално представителните организации на хората с увреждания и с представители на майките на деца с увреждания. В разговора участваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсманът Мая Манолова.

 

Премиерът Борисов отбеляза, че след като в рамките на продължилата повече от 5 часа среща е чул различни виждания от участниците на срещата, счита за съществен напредък факта, че всички се събраха на една маса. Министър-председателят добави, че продължава работата по законодателните промени, както и по отношение на електронния регистър на хората с увреждания.

 

По думите на премиера Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания. Ние сме осигурили и допълнително 500 хиляди, правителството е осигурило достатъчно средства, но се оказва, че системата не работи, допълни той. Според него контролът е недостатъчен. „Много агенции, неправителствени организации, министерства, много пари и ефектът накрая е, че има протест“, коментира Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че едната група протестиращи говорят за 88 хиляди души – хора с увреждания, с чужда помощ, а другите – за над 700 хиляди, които трябва да получат помощи. С подобрения регистър ще стане ясно дали всички тези хора са нуждаещи се. Според Борисов, когато се разпределят парите, трябва да бъде направена сметка какво допълнително да се задели, кои приоритети да отпаднат.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов