Преслава Петкова от Свищов с приз „Мария Джована Малей“ в Сардиния

Велико Търново Лайф

01-08-2018, 14:21

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лауреати на „Сребърна Янтра“ покориха острова на фестивала „Citta di Uta“

В слънчева Сардиния 15-годишната Габриела Йорданова спечели поредната голяма награда в своята респектираща биография – Гран при на 29-я Международен фестивал „Citta di Uta“. Правото да представи България, талантливата изпълнителка от Музикалното училище в Бургас доби като лауреат на великотърновския конкурс „Сребърна Янтра“. Същата чест имаха и 11-годишната Преслава Петкова от Свищов (школа за поп и рок певци „Естрада“) и 7-годишният Николай Радев (ВС „Икономов“) от гр. Русе.

Селекцията за Сардиния бе поверена на директора на МК „Сребърна Янтра“ Румяна Начева – член на международното жури за България.

„За първи път МК „Сребърна Янтра“ представя свои изпълнители на о-в Сардиния. За нас това беше предизвикателство най-вече заради факта, че от 26 до 30 юли участваме в 29-то издание на един конкурс с толкова дълголетна история. Една от двете специални награди – призът “Мария Джована Малей“,  всъщност е на името на основателката и се счита за „малкото Гран при“. Спечели го талантливата Преслава Петкова от Свищов, което допълни впечатленията от отличното й представяне в Италия – 1-ва награда в нейната възрастова група до 12 години“ – разказа Румяна Начева, ръководител на българската делегация в Сардиния.

Габриела Йорданова (българската представителка на детската Евровизия`2015) с харизматично присъствие и категоричност в изпълнението на „History repeating” не остави никакво съмнение за адреса на голямата награда – България! Габи получи един невероятно красив, огромен и много изящен приз, напомнящ световната купа по футбол. Не по-малко категорична бе и свищовлийката Преслава Петкова. Тя се представи с хита „All Of Me“. С песен на Св. Лобушки в конкурса участва малкият и много атрактивен Ники Радев от Русе, който в първа възрастова група взе втора награда. Добро представяне записа и неговата съгражданка Калиния Неделчева във втора възрастова група с песента на Веси Бонева „Родината“.

„Искам да поздравя с успеха нашите деца, защото “Citta di Uta” беше един истински музикален маратон. Пропътувахме 200 км от мястото, където бяхме настанени, за да участваме в полуфинал в северния град Сорсо и още 200 км, за да пеем следващата вечер на финал в гр. Ута. Имахме много сърдечни срещи с кметовете на двата града. Конкурсът всъщност бе част от празниците на Сорсо и Ута. Публиката навсякъде горещо аплодираше младите таланти, пристигнали при тях от България, Швейцария, Румъния, Куба, Словакия и италианските провинции Калабрия, Пуля и Сардиния. Въпреки натоварената програма, конкурсът ни даде прекрасната възможност да прекосим надлъж остров Сардиния от столицата Каляри на юг до гр.Сорсо на север, да опитаме местни деликатеси и видим прочутите „розови птици“ фламинго. Използвам възможността да благодаря на вокалните педагози, работещи с нашите прекрасни таланти – Мишел Танев, Антоанета Георгиева и Вили Икономов. За пореден път искам да благодаря и на родителите, които както винаги, са основни спонсори при участието на децата им в чужбина“ – допълни Румяна Начева, журирала на конкурса заедно с колеги от Турция, Румъния, Украйна и Италия.

В края на м. септември във Велико Търново се очаква да пристигнат двама от лауреатите на „Citta di Uta” – любимицът на публиката в Сардиния Марио Донато Винчи (8 г.) и 15-годишната Аличе Беланка от Швейцария, които получиха официални покани за финала на 16-я международен конкурс „Сребърна Янтра“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов