Стражица посреща „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

Велико Търново Лайф

01-08-2018, 15:03

Снимка:

БНТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представят „Резерват за розови пеликани“ и „Легенда за белия глиган“ на режисьора Иван Джамбазов

Малко преди празника на града, който се отбелязва всяка година на 15 август – Успение Богородично – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ пристига в Стражица. На 4 август (събота) от 21:00 часа в лятното кино ще бъде представена комедията в две части – „Резерват за розови пеликани“ и „Легенда за белия глиган“ на режисьора Иван Джамбазов. Прожекцията ще бъде съпътствана от Пътуващата детска библиотека на БНТ – специален модул на националната кампания за възстановяване на летните кина в България за размяна и подарък на детско-юношеска литература.

Комедията за деца разказва история, в която шест хлапета, изпратени да отслабват в дебелариум, се борят героично с глада. В приключения и изпитания, те се научават какво е приятелство и как се става истински малък мъж. В продукцията участват актьорите Кръстьо Лафазанов, Теодор Елмазов, Иван Джамбазов, Даниела Кръстева, Валентин Ганев, Десислава Тенекеджиева, Валентин Танев, Стефан Щерев, Георги Къркеланов, Теодор Донев, Константин Чичев, Христа Николова, Кристиян Арсов, Михаил Цапов и други.

Филмът е отличен със специалната награда на журито за най-добър детско-юношески филм на четвъртия балкански фестивал на детското кино „Златна амфора“ (2003 г.), както и за оригинално постижение в телевизионното игрално кино за деца и юноши „Златната ракла“ (2003 г.). Диплом за операторско майсторство от 28-мото издание на фестивала „Златна ракла“ (Пловдив, 2003) получава Ивайло Пенчев. Сценарият е дело на Ивайло Джамбазов, Ивайло Пенчев и Костадин Костадинов. Музиката е композирана от Кирил Илиевски и Константин Илиевски, като изпълнението на финала е на певицата Ивелина Балчева.

По време на прожекцията в Стражица ще бъдат представени и две късометражни продукции: създадения по едноименния разказ на Йордан Йовков филм „Серафим“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Ваня Донева и „Царят на купона“ на режисьора Йоргос Зоис, продуциран от общоеропейската кампания на Европейския съюз „EU&ME“.

Следващата прожекция от програмата на седмия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде в Дряново във възстановеното лятно кино в града. На 5 август (неделя) от 21:00 ч. ще бъде представен новият филм на режисьора Стефан Командарев „Посоки“.

Тазгодишното турне на кампанията включва безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино ще отразяват журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов. Репортажите ще бъдат излъчвани в специален модул от 12:30 ч. в делничните дни, веднага след обедната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ1.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов