Държавата отпусна 38 000 лева за археологически разкопки в Търново

Животът

01-08-2018, 15:21

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Три екипа чакат хубаво време, за да започнат работа

Дъждовното лято ще се отрази на работата на археолозите в крепостта Трапезица във Велико Търново. Този сезон на хълма Трапезица ще работят три екипа, които са финансирани от Министерството на културата. Ведомството отпусна общо 38 000 лева за обектите, които изследват проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабоянов.

По 19 000 лева са разпределени за южната част на крепостта, която обхваща някогашен жилищен квартал и църква №22, която проучва доц. Рабоянов и за северната част на хълма, която включва Западната крепостна стена и църква № 20, която изследва проф. Константин Тотев. Третият екип, който се ръководи от доц. Мирко Робов и който работи в източната част и големия комплекс до църква №3, се финансира с други средства. През август трябвало да започне работа екипът на доц. Мирко Робов, но разкопките се бавят заради лошото време. Най-вероятно ще настъпят промени в графика на проучвателите. Доц. Рабоянов следва да започне работа през септември, а неговият екип - през октомври.

Дъждовете обаче не спират проучванията на търновските археолози от филиала към НАИМ на БАН, които не работят регионално, а и на други обекти в страната, свързани с Второто българско царство. Проф. Тотев е консултант на екипа, който копае в средновековната крепост Русокастро край Бургас, свързана с победата на цар Иван Александър над византийския император Андроник. През 1332 г. в битката при Русокастро цар Иван Александър побеждава византийския император Андроник III – последната българска победа преди падането на България под османска власт. Проучванията, които се извършват от екип от бургаския музей, се финансират от бюджета на Община Камено.

Доц. д-р Деян Рабованов продължава за поредно лято да ръководи екипа, който проучва местността Бузово кале край Казанлък. И тази година археолозите са открили златни монети и нови находки в крепостта, която е била важен локален център както през VI в., така и по време на Второто българско царство и е една от най-големите крепости в Розовата долина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов