Отвори врати осмото издание на „Фолклорен извор” в село Царевец

Мисия

02-08-2018, 17:04

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С чудния си глас Гуна Иванова приветства всички присъстващи

Много музика и фолклор от всички краища на България ще звучат през следващите четири дни в китното свищовско село Царевец. За осма година фолклорното събитие започна с молебен за здраве и благополучие, след което с чудния си глас Гуна Иванова по уникален начин приветства всички присъстващи с химна на фестивала: „В Царевец добре дошъл е всеки….”. Водещите Вера и Росен за пореден път приветстваха участниците и гостите, и благодариха на спомоществователите и спонсорите, с чиято подкрепа фолклорният фестивал „Фолклорен извор“ се развива и утвърждава като национално събитие, съхраняващо съкровищницата на българския фолклор.

Кметът на село Царевец Марин Любенов също не скри вълнението си от факта, че е домакин на такова събитие, което е от съществено значение за популяризирането на българския фолклор и предаването му през поколенията. Председателят на НС на CIOFF-България инж. Емил Павлов приветства организаторите за отличната работа и видимото развитие през годините, което засилва интереса на все повече участници и ансамбли от страната и чужбина. „Щастлив съм, че за втора поредна година НФФ „Фолклорен извор“ е член на голямото семейство на CIOFF с хиляди фестивали, в над 100 страни по света“, каза още той.

Поздравителни адреси бяха получени на председателя на 44-то НС Цвета Караянчева, министъра на културата Боил Банов, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, народните представители  Цветан Цветанов, Клавдия Ганчеви и Станислава Стоянова, както и от кметове на общини и кметства, и председатели на читалища от община Свищов и страната.

 

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев, като основател на Фестивала и член на журито откри Осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“, като изрази особена благодарност към Министерството на Културата и Правителството на РБ за институционалната подкрепа, както и на всички спомоществователи, които за поредна година подават ръка, вярвайки, че наистина си струва. „Струва си, защото няма нищо по-ценно от непреходните български традиции, които да ни отведат в бъдещето.“ – каза кметът Генчев и добави, че е щастлив от присъствието на всичките повече от 5500 участници, които в следващите четири дни ще изпълнят община Свищов с ритмите, багрите, песните и танците от всички краища на страната.

След като представиха авторитетното жури, водещите дадоха старт на фестивала с изпълнението на квартет „Абагар“, които оставиха силно впечатление в присъстващите. В първия фестивален ден се очаква изявата и на най-възрастния регистриран участник за тази година, а това е 91-годишната Яна Тодорова от с. Горна Липница. През целия конкурсен ден прецизното жури ще следи представянето на колоритните участници, а вечерта ще приключи с концерт на Представителния фолклорен ансамбъл на Македония „Коле Неделковски“ и Ансамбъл “Мерани, Тбилиси.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов