Седем артисти от България и чужбина творят в Арт резиденция „Старото училище“

Велико Търново Лайф

04-08-2018, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Темата на тазгодишното издание е „Ритуална рЕволюция“

До 13 август в Горна Липница се провежда Арт резиденция „Старото училище“.  В събитието, което се провежда за осма поредна година, се включиха седем артисти от България, Холандия, Англия, Франция и Аржентина.  Всички те ще работят в различни дисциплини, споделиха организаторите на културната проява. По думите на организатора Димтър Палов участниците тази година са много интересни като артисти.

Артуро Дезимоне по народност е от Аруба, но живее в Холандия. Той ще твори в сферата на визуалните изкуства. В своите произведения прави постоянен паралел между рисунки и поезия. Паула Бели идва чак от Аржентина, за да твори в сферата на пърформанса. Пауел Сутрадар е родена в Индия, но живее във Франция. Най-младата участничка в Арт резиденция „Старото училище“ тази година е Клои Саси, която е само на 22 години, родена е в САЩ, но израства и живее в Европа – Франция. Тя ще се включи като фотограф и пърформанс артист. Двама са българските участници – Иван Ушев, известен със своите дърворезби. В пленера в Горна Липница той ще създава кинетични скулптури и инсталации. Музикантката Ваяна Ташева ще представи своя проект „Коприва“. Местното участие е на Пламен Петров и тандема L.Y.R.A., които ще работят върху виртуални инсталации.

Темата на тазгодишното издание е „Ритуална рЕволюция“. Гостуващите артисти ще се опитат да покажат как чрез изкуството може да постигнем съществена промяна при съществуващия модел на управление в световен мащаб.

Основната фестивална програма тази година ще бъде в рамките на три дни – 10, 11 и 12 август. Тя ще включва и възстановка на битката между четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турската войска и ще се проведе в  местността Дядо Пановата кория, където преди 150 години се е състояла истинската битка за свободата на България. Във възстановката ще участват деца от Горна Липница. Те са част от детската школа, която всеки път се формира към Арт резиденцията.

Друг основен акцент в програмата ще бъде ритуалът нестинарство, който ще представят до църквата в селото тази вечер от 21:30 часа.  Организирана е и колоездачна разходка до Долна Липница. Ще бъдат проведени и уроци по народни танци с Димитър Събев. На 11-ти август е изложбата „Ритуална рЕволюция“. Всички произведения на изкуството ще останат за селото.  Куратори на събитията са Теодора Константинова и Радослав Механджийски.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов