През юли в областта – по един заболял от сифилис, ламблиоза и марсилска треска

Животът

04-08-2018, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

РЗИ идентифицира нови огнища след изследвания на комари и кърлежи

Един заболял от сифилис, един от марсилска треска и двама от лаймска болест са регистрирани във Великотърновска област през месец юли, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Един жител на областта е заболел от вирусен менингит, друг е страдал от ламблиоза, а двама от туберкулоза. 36 са случаите на варицела в региона и 4 – на скарлатина.

През м. юли 2018 г. във Великотърновска област са регистрирани 95 случая на остри заразни заболявания, спрямо 125 случая на остри заразни заболявания през юни. Най – висок е относителният дял на гастроентероколитите - 48,42%.
Регистрираните въздушно-капкови инфекции през юли са 42, а чревните инфекции - 49. При чревните инфекции най-висока е заболеваемостта при децата на възраст до 4 години.

В Лаборатория “Паразитология” на РЗИ – Велико Търново през юли са извършени 1535 броя изследвания на граждани, организирани детски колективи и домове за социални услуги.

През кабинета за анонимно изследване на СПИН са преминали 35 лица, от тях 23 мъже и 12 жени, на възраст от 18 до 70 г.
Извършена е идентификация на нови природни огнища чрез видово определяне на донесени от началото на сезона от граждани и лечебни заведения 69 бр. кърлежи и 5 бр. комари.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов