Започват тематични проверки в Дневните центрове за хора с увреждания в цялата страна

Животът

04-08-2018, 15:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Целта е оптимизиране на големия ресурс, вложен в системата

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да се извършат тематични проверки в Дневните центрове за деца и младежи с увреждания и в Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания. Проверките ще обхванат и Центровете за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ). Контролът ще бъде завишен и от страна на ДАЗД. "По този начин ще имаме пълна картина доколко отделни оплаквания на представители на хора с увреждания са основателни и как можем да подобрим качеството на обслужването", коментира министърът по време на посещението си в Панагюрище.

 

Петков допълни, че смисълът на тези проверки е да се оптимизира използването на немалкия ресурс, който и сега държавата влага в тази система. Той припомни, че през 2017 г. и в началото на 2018 г. усилията на ДАЗД са били насочени към завишаване на контрола във всичките 276 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в цялата страна.

 

89 са Дневните центрове за деца и младежи с увреждания, които функционират в страната, припомни министърът. Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания са 79. "Това е около 1/6 от всички социални услуги, които вече проверяваме. Държавата отпуска 230 млн.лв. за всички социални услуги, които са държавно делегирана дейност", уточни министър Петков.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов