Спомен за великата актриса Елена Стефанова

Велико Търново Лайф

04-08-2018, 17:22

Снимка:

фейсбук Иван Митев

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя посвети над 25 години от професионалния си живот на търновската сцена и публика

Преди 102 години на 04.08.1916 г. е родена Елена Цветкова-Стефанова – една от най-великите български актриси на 20 век. За първи път играе на Търновска сцена през април 1938 г. по покана на читалищния театър „Надежда”. Участва в комедията „Дружество за защита на мъжете“. 
През 1946–1949 актрисата е поканена в търновския „Реалистичен театър". Пиесата е „Без вина виновни“, в която Елена Стфанова изпълнява ролята на Нина Павловна Кручинина. 
От 1953г. Елена Стефанова става водещата актриса на Професионалния Драматичен театър в Търново. Повече от 25 години в своя живот посвещава на Велико Търново и неговата публика. Наградена е с орден „Червено знаме на труда“. Присъдени са й званията Заслужил и Народен артист. Ролите на Елена Стефанова са театрални, телевизионни и на киноекрана. Тя твори в много градове от страната — Варна, София, Русе, Сливен, Бургас, но остава емблема на Великотърновския театър.
На 22 март 1997 г. — с решение на Общинския съвет, за висок професионализъм, талант и принос за създаване и развитие на Държавния Драматичен театър във Велико Търново, Елена Стефанова е обявена за Почетен Гражданин на града. Носител е на наградата „Кисимов“.
Последната й роля на Търновска сцена е ролята на Майка-България, в постановката на Николай Николаев „Третото българско царство и половина”. 
Тогава Елена Стефанова е на 90 години. 
Умира на 30.03.2010 г. на 94 години.

 

По материали на актьора Иван Митев

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов