Повече от 100 възстановчици идват за фестивала „Нике – играта и победата“

Мисия

05-08-2018, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е на 25 и 26 август

Повече от 100 възстановчици ще участват в третото издание на Античния римски фестивал „Нике – играта и победата” в архитектурно – историческият резерват Никополис ад Иструм. Те ще пресъздадат в двата фестивални дни – 25 и 26 август занаятчийски пазар, ще организират ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, игра с публиката.

Ще бъдат пресъздадени основаването на града – ритуали, римо-дакийски войни с демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве, демонстрация на спортни игри. Римска кухня и демонстрации ще има с Радослав Машков – Мастер шеф във верига ресторанти във Велико Търново.

Първата фестивална вечер ще завърши с шоу – античен театър, рецитал на антична поезия и концерт на Дуо „Ксана”, които ще свирят на старинни музикални инструменти и музикални изпълнения на латински и старогръцки език. Организирани са и беседи за всекидневния живот на Никополис ад Иструм.

И двата фестивални дни започват с начален час 10.00 ч.

 „Интересът към подобен вид забавление се увеличава. Тази година очакваме публика над 3000 души. По време на фестивала няма да има сватба на Никополис ад Иструм, но сме в очакване до края на годината това да се случи. Тя ще бъде втората сватба в архитектурно-историческия резерват след 6 години”, поясни кмета на Никюп Йорданка Атанасова.

Организатори на Античния римски фестивал са Сдружение „Бъдеще за Никюп”, Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, Кметство с. Никюп.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)