Старата столица отбеляза Световната седмица на кърменето

Животът

05-08-2018, 10:26

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“

Традиционното отбелязване на Световната седмица на кърменето (1 - 7 август) във Велико Търново се състоя в Центъра за родители „HAPPYMUMS”. 
Инициативата се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“ и премина под мотото „Кърменето – основа на живота”. 
При изключителен интерес настоящи и бъдещи майки активно се включиха в тематична викторина и забавни състезания, подредиха пирамидата за здравословно хранене на кърмещата жена, запознаха се с режима и правилата за кърмене. 
Д-р Кристина Иванова - главен инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Велико Търново и регионален координатор на „Национална програма за контрол и лечение на ротавируснитегастроентерити в Р. България 2017 – 2021 г.” запозна младите майки с основните клинични прояви на ротавирусната инфекция и възможностите за специфична профилактика спрямо това инфекциозно заболяване. 
За традициите и поверията по време на раждане и кърмене; за бита на родилката и кърмачката; за народните средства, стимулиращи кърменето и много други интересни факти разказа д-р Любка Любенова – общо-практикуващ лекар и председател на НПО „Седянка“ във Велико Търново.
Участничките в събитието споделиха опита си в кърменето, използваха възможността да зададат вълнуващите ги въпроси на присъстващите специалисти; получиха приятни изненади и здравно-образователните материали: „Кърмата – храната на живота”, Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и кърмене” и „Ротавирусна инфекция и ваксинопрофилактика”. 
В края на срещата всички се обединиха около тезата, че докосване и омагьосване - това е тайната на доброто родителство и съжителство с бебето, а от там и лесният старт за успешно кърмене, предаван от нашите баби и прабаби.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов