Ансамбъл „Пирин” с впечатляващ спектакъл в свищовското с. Царевец

Мисия

05-08-2018, 18:47

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той се представи на сцената на фестивала „Фолклорен извор“

След края на третия конкурсен ден от фолклорния фестивал „Фолклорен извор“, публиката в летния театър на село Царевец стана свидетел на впечатляващ спектакъл, който танцьорите, музикантите и певците от ансамбъл „Пирин“ направиха за зрителите. С невероятното разнообразие от народни носии и богатият репертоар от фолклорни изпълнения, изпълнителите пренесоха публиката в различни кътчета от родната ни страна. Великолепните песни и танци до такава степен развълнуваха зрителите, че препълненият летен театър ехтеше от радостни възгласи в неудържими аплаузи.

От няколко години Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ представя на сцената си най-големите фолклорни ансамбли на България и след „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Българе“, а в настоящото издание концерт изнесе и ансамбъл „Пирин“. Кметът на Свищов Генчо Генчев благодари на кмета на Благоевград Атанас Камбитов за съдействието и директора на Ансамбъла Денислав Кехайов, че със съгласието си да танцуват и пеят на сцената на „Фолклорен извор“ са продължили традицията – най-известните български ансамбли да са част от концертите на Фестивала. Той подчерта, че високо цени жеста, който ансамбъл „Пирин“ е направил идвайки в Свищов, в момент, когато в Благоевград тече XV-ти Събор на народното творчество "Пирин пее“. Господин Кехайов благодари за сърдечното и топло посрещане и даде обещание следващият път Ансамбалът да гостува в Свищов на по-голяма сцена и в пълен състав.

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.

Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов