181 младежи от Търновска област ще се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература

Животът

07-08-2018, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

175 са заявили участие на втората матура

181 младежи от област Велико Търново са пожелали да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през месеците август – септември. За втората матура, която е по избор на ученика, подадените заявления са 175, а за придобиване на степен на квалификация – 43. За третия държавен зрелостен изпит по желание няма кандидати. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

Най-много – 69, са предпочели препитването по география и икономика. За изпита по биология и здравно образование заявленията са 68, английски език – 15, философски цикъл – 14. На физика и астрономия искат да се явят двама, на история и цивилизация – шестима и по математика – един, каза Личева.

Матурата по български език и литература е на 28 август, а втората по избор на предмет – на 29 август.

Тъй като броят на младежите е малък, изпитите ще се състоят в училища във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Стражица и Свищов. В старата столица тестът по български език и литература ще се решава в ПМГ „Васил Друмев”, а по предмета по избор ще се състои в Професионалната гимназия по електроника, поясни началникът на РУО.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов