Цветан Цветанов даде старт на изграждането на Център за култура и образование в с. Царевец

Мисия

15-08-2018, 15:41

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спечеленото финансиране от община Свищов е в размер на 914 826 лв.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметът на Свищов Генчо Генчев дадоха старт на строително-ремонтните дейности по изграждането на Център за култура и образование в бившето ОУ „Д-р Асен Златаров“ в с. Царевец. Заедно с тях в свищовското село бяха великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, председателят на Общински съвет-Свищов д-р Кристиян Кирилов и кметът на населеното място Марин Любенов.

Със съдействието на Цветанов и колегата му от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова, статутът на закритото през 2000 г. училище бе успешно променен. Това позволи на Община Свищов да кандидатства с проект за развитие на културния туризъм по Програмата за трансгранично сътрудничество. Спечеленото финансиране в размер на 914826.93 лв. дава възможност да се извърши ремонт, преустройство и промяна на сградното предназначение на имота, който в момента пустее и се руши. Това включва външна облицовка и топлоизолация, смяната на дограми и врати, вътрешно боядисване на всички помещения, подмяна на фаянс и санитария, нови подови настилки и др. През 2019 г. новият Център за култура и образование ще започне пълноценното си функциониране.

По време на събитието Цветан Цветанов съобщи, че след разговори с Министерството на финансите и Министерство на културата  е поет ангажимент и за субсидирането на 15 щатни бройки, които да осигурят продължаване работата на Центъра и устойчивост на проекта след изтичането му и ще осигури заетост на 15 специалисти, които с труда си ще са полезни на обществото. „Свищов има късмет с толкова инициативен кмет и за нас е отговорност и радост да му помагаме, за да стигат средства до всяко населено място в общината”, каза още Цветан Цветанов. Той подчерта, че фирмата изпълнител на проекта е местна, което допълнително стимулира бизнеса в общината.

По думите на кмета на Свищов Генчо Генчев новият Център ще оживи района и ще даде възможност за развитие на интернационалното културно наследство. Генчев благодари за подкрепата, която неизменно среща в лицето на Цветан Цветанов и депутатите от ГЕРБ, а също и от държавата. „Без тази подкрепа нищо от това нямаше да се случва“, заяви кметът Генчев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)