45 моста в района на Апелативна прокуратура – Велико Търново се нуждаят от ремонт

Животът

17-08-2018, 13:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В областта това са мостовете над Янтра в м. Дълга лъка и при Шемшево

Апелативна  прокуратура – гр.Велико Търново извърши проверка на мостовите съоръжения на територията на Великотърновския апелативен район.

Съгласно годишния план за дейност на отдел „Надзор за законност“ при Апелативна прокуратура-гр.Велико Търново за 2018г.,  на 02.05.2018 г.  е разпоредено на  окръжните и прилежащите им районни прокуратури в състава на Великотърновската апелативна зона  да извършат проверка, при която да се установи какво е състоянието на мостовите съоръжения на територията на региона.

Проверката е приключила, като на територията на Великотърновската апелативна зона са проверени всички мостови съоръжения върху републиканската пътна мрежа и тези върху местните пътища.

Част  от мостовите  съоръжения са в добро експлоатационно състояние.

Констатирана е потребност от  отстраняване на  нарушения и пропуски в  мостовите съоръжения, като непочистена буйна храстовидна и дървесна растителност по, под и около съоръженията, препятстваща видимостта и спомагаща разрушаването на конструкцията, затлачване на речното корито; липса на хоризонтална, вертикална маркировка или несъответствие помежду им, замърсеност на пътното платно или тротоара; дефекти и повреди по предпазните огради и парапети; несъответствие във височината съобразно нормативните изисквания; запушени отводнители, липсващи решетки; отводнителите (воронките) нямат удължители; износване на настилката, слягане на подходите, пропуквания, обрушване (събаряне – пълно или частично) на бетоновото покритие, оголване и корозия на арматурата, течове по устоите на съоръжението, лошо състояние на дилатационните фуги.

За немалка част от проверените мостове -  над 45, е констатирано лошото им експлоатационно състояние  и належаща необходимост от извършването на основен ремонт. Те са  част от републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на всички области. Примери за това са в обл.В.Търново мостът над р. Янтра в местността Дълга лъка от републиканската пътна мрежа и мостът над р. Янтра между с .Шемшево и с. Леденик на общински път;

ОП Габрово сочи, че мост към Божковска поляна общ.Трявна е затворен за движение на ППС с пътен знак, като стоманобетоновата конструкция е силно компрометирана-подкопана и има опасност за преминаващите по него пешеходци;

От териториалните прокуратури са ангажирали органите на МВР да

активизират упражняването на  сигналните си функции по чл.165(1) , т.3 от ЗДвП  като следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях

Направените констатации, налагащи предприемане на мерки от различно естество и в различен период от време,  предполагат извършването на контролна проверка, която ще бъде осъществена от Апелативна прокуратура-гр.Велико Търново, след изтичане на определените срокове за отстраняване на нарушенията.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов