Поставят „12-та нощ“ по Шекспир на хълма Трапезица

Велико Търново Лайф

18-08-2018, 15:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът е финансиран от Програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново

Спектакълът „12-та нощ” по Шекспир ще постави Валерия Вълчева на хълма Трапезица във Велико Търново. Шестимата актьори – 3-ма мъже и 3 жени (повечето от тях великотърновската публика вече видя и хареса в гастролиращите спектакли „13-ят месец“ по Гео Милев и „Аничка Палечка и Хуберт Сламения“ по Витезслав Незвал), ще разиграват по 2 и по повече роли с превръщания и преобличания, зададени от великия английски поет и драматург.

Шекспирово време с буйно веселие и гонене на злите духове на река Темза близо до театър „Globe“. В пиесата на Шекспир „12-та нощ“ няма религиозни ритуали – най-важното в нея е буйното карнавално веселие. Основният патос на тази пиеса е любовта – внезапна и без задръжки, застрашена от забавни недоразумения, разрешени и последвани от задължителните 3 сватби на финала.

Пространството на хълма Трапезица със своите чисти „италиански“ пейзажи с много въздух, е примамливо за ренесансов театър. От покрива на музейната сграда, на който ще се играе, гледката на хълма Царевец е достатъчно отдалечена и освободена от своята „историчност“, за да може да послужи като фон на измислената страна, която Шекспир нарича Илирия и разполага в нея действието на „12-та нощ“.

Сценография и костюми – Деница Милушева, докторант във ВТУ.
Музиката и музицирането от страна на всички артисти са задължителни. Скулпорът Мартиан Табаков, който участва като актьор, създава авторски инструменти и има номинация за театрална музика.

„12-та нощ“ ще бъде трети – след „Антихрист“ и „От вар момиче“, спектакъл на режисьора Валерия Вълчева, специално създаден за пространствата и зрителите на Велико Търново. Проектът е финансиран от Програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново. Ще се постави в три дати – 18 септември от 19.00 часа, и на  29 и 30 септември от 18.00 часа.

Входът за спектаклите е свободен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов