Мариета Кулова представя „Извън формат-а” край паметника на Асеневци

Животът

18-08-2018, 16:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Авторката е възпитаник на проф. Никола Хаджитанев

Експозицията „ИЗВЪН ФОРМАТ-А” открива от 19 часа на 23 август, четвъртък, Мариета Кулова. Авторката ще подреди своите творби край паметника на Асеневци, а изложбата й ще остане там до 25 август. Мариета Кулова е завършила Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1987 г. Дипломира се в специалността „Графика” в класа на проф. Никола Хаджитанев, c втора специалност „Естетика на изобразителното изкуство”. Страстта да рисува наследява от своя баща – художника Христо Кулов.  „Извън формат-а” изразява желанието ми да експериментирам, да смесвам техники, да приемам нови предизвикателство”, споделя художничката.

Мариета Кулова работи в различни жанрове – пейзажи, натюрморти, портрети и композиции в графичните техники, акварел, маслена живопис. Любима техника в последните години за нея се оказва смесената техника туш и пастел, както и пастелните ескизи. Преминава и през изкуството на бодиарта. През пролетта се заема и с ново предизвикателство – серия стенописи. Работи по корицата и илюстрациите на детска поетична стихосбирка. В последната година особено време отделя на шаржа. Голяма част от творбите й се намират в частни колекции в страната и чужбина. „Темите, които ме вълнуват, са мечтите и страстите човешки, природата в различните й състояния. Вдъхновение и сюжет за една картина може да се намери във всичко. В рисуването водеща е мисълта и чувството на автора, отношението му околния свят. Умението да споделиш емоцията и идеята в образ. Най-хубавите картини си остават все още ненарисуваните – тези извън формат-а. А водеща си остава емоционалната страна на нещата.
Със своите специфични изразни средства изкуството за мен е израз на аристократизма на човешкия дух. Поредната ми изложба е израз на желанието да показвам работите си във всякакви форми, защото творбата придобива живот, когато се сподели с хората”, коментира Кулова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов