Община Велико Търново прехвърля на държавата 10 язовира

Мисия

20-08-2018, 10:26

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За спешен ремонт е язовирът в Леденик

10 язовира ще прехвърли община Велико Търново на държавата за стопанисване. Според влезлия в сила през юли Закон за водите общините могат да прехвърлят собствеността си на държавата до 7 октомври в решение на общинските съвети по места.

Велико Търново ще даде на държавата язовир „Ябила” в Балван, три  язовира в Емен, водоема в Къпиново, този в Килифарево, язовира в Леденик, микроязовир „Вятъра” в Присово, микроязовира в Пчелище и водоем в Ялово.

Държавата вече създаде предприятие с актив от 500 млн.лв., което ще ремонтира водоемите в страната. Според и5зготвения списък 417 язовира се нуждаят от спешен ремонт, като в община Велико Търново това е язовирът в Леденик. Ако общината не го прехвърли на държавата, ще трябва после да възстанови на държавното предприятие сумата за извършения ремонт.

В същото време общината търси за пореден път наемател за язовира в Миндя, след като последният се е отказал. Водоемът е с площ 65 дка и се отдава при минимална годишна цена от 2 640 лв. с ДДС. В конкурса могат да участват лица, отговарящи на изискванията за „оператор на язовирна стена” по смисъла на Закона за водите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов