Третото издание на „Стъклена плетеница” очаква своите гости в Боженци

Велико Търново Лайф

21-08-2018, 08:40

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творческите ателиета ще работят на 25 и 26 август

РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци” създадоха първите творчески ателиета за художествена обработка на стъкло през лятото на 2016 година. От тогава за няколко дни през месец август архитектурният резерват в близост до Габрово се превръща в цветна приказка от стъкло, в която гласовете на желаещите да опитат различните техники за обработка на интересния материал се преплитат с напътствията на майсторите.

За тази година организаторите са подготвили среща с асистенти, докторанти и студенти от факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, които ще демонстрират класически витражни техники. Всеки желаещ да опита е добре дошъл в изложбената зала на Старото школо в Боженци в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10 до 15.00 часа.

В същите дни и часове в къща-музей „Баба Райна” известната и обичана габровска художничка Елиза Ковачева – Цокова ще рисува върху стъкло с гостите на „Стъклена плетеница”.

Особено любопитно и обещаващо интересно е участието на Петър Цвятков, който владее гравирането върху стъкло и рисуване с въздушна четка. Последният метод за декорация е известен на любителите на сладкарството, но дори познавачите му ще видят нещо ново и непознато и ще могат да научат част от тънкостите на това изкуство.

За най-малките посетители на творческите ателиета ще има организиран кът с настолни игри и творческа територия за рисунки, изработка на бижута и аксесоари.

Входът за всички творчески ателиета и за двата дни е свободен!

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)