С „Героите на Шипка” започват честванията на 141-та годишнина от Шипченската епопея

Животът

21-08-2018, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В лентата участват Николай Масалитинов, Апостол Карамитев и Константин Кисимов

 

Днес в 20.30 ч. в Габрово започва откритото кино с историческия филм „Героите на Шипка“. Той ще се прожектира на екран в края на парка в градинката с мечето откъм сградата на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Минути преди началото на прожекцията за всички малки посетители ще бъде излъчен детският филм „Епопеята на Шипка“.

Той е с рисунки от художествен пленер за деца, проведен на връх Шипка. Филмът е предоставен от Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ и за първи път ще се прожектира извън кинозалата на музея.

„Героите на Шипка“ е създаден в далечната 1954 г. и в него участват руски и български актьори. Сред тях се открояват имената на легендите в родното ни сценично изкуство Николай Масалитинов, Апостол Карамитев и Константин Кисимов, в ролята на Сюлейман паша.

Действието обхваща военните действия след като Руските войски преминават Дунав. Пресъздадени са епично боевете при Стара Загора, Плевен и най-вече на връх Шипка, където българските опълченци се сражават рамо до рамо с руските войни.

Режисьорът на филма Сергей Василев печели награда за режисура „Златна палма“ в Кан. За въздействието на сцените допринася и музиката, композирана от Николай Крюков и Филип Кутев.

Проявите са част от програмата за отбелязване на 141 години от Шипченската епопея.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов