Дарители възстановиха паднали кръстове на църква в Еленско

Мисия

22-08-2018, 10:47

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Храмът „Въведение Богородично“ в Илаков рът е построен преди 110 години

 

Църквата „Въведение Богородично“ в еленското село Илаков рът, построена преди 110 години, е известна като храм на кръстовете. По външните зидове са издялани от камък 11 кръста, три от които са по-малки. На този над централния вход е издълбана годината на построяването на църквата – 1908 г. Земетресението край Вранча преди 41 години пречупи двата кръста и оттогава не се намериха пари за възстановяването им. Добро дело за храма сториха днес Драгомир Крачешмаров и Румен Иванов. И двамата дарители за направата на каменните кръстове са от Хъневци и са напуснали отдавна своето село, съседно на Илаков рът. В него никога не е имало църква и християните се черкували в най-близката – тази с 11-те кръста.

Двата нови каменни кръста бяха осветени от отец Александър от Марянския манастир и ще бъдат поставени на местата на падналите от южната и източната страна на храма.

Навремето в Илаков рът са съградени две църкви. За първата, издигната още през 1880 г. сведенията са оскъдни. На южния зид на сегашния храм има малък кръст на плоча с надпис: „Княз Александър I …, лето 1880“, който потвърждава времето на строителството на старата църква. Не е изключено името на Александър Батенберг да се свързва с дарителство. Още повече, че през пролетта на същата година първият български княз след Освобождението, преминавайки с ескадрон войници по билото на Стара планина, пренощува в близкото до Илаков рът село Тодювци. По негово разпореждане на следващата година за там са изпратени фиданки борчета, които балканджиите засаждат и отглеждат. По-късно гората е наречена „царска“, а останалите днес 21 борови дървета са обявени за защитени.

Тъй като старата църква в Илаков рът не е строена стабилно, е взето решение през 1907 г. да бъде съборена. Събрани са 7000 лв. за строеж на нова и задължават майстора Гроздьо Енчев от Тревненско да завърши храма за година и половина, както и става. Новата църква в центъра на Илаков рът е забележителна със солидността и внушителността си и е една от най-красивите в Еленския край. Преди 10 години бе ремонтирана външно със средства по проект „Красива България“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов