Над 30 000 зрители изгледаха маншовете от Европейския и Световен шампионат по мотокрос

Спорт

27-08-2018, 15:18

Снимка:

БФМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

72 акредитирани журналисти от Европа и САЩ обявиха трасето на Горна Росица за №1 в света

Над 30 000 зрители изгледаха състезателните маншове от Европейския и Световен шампионат по мотокрос в неделния ден на мотополигон „Горна Росица” в Севлиево. Публиката сред която и много чужденци станаха свидетели на много силно каране от елитните пилоти в различните класове. Перфектното трасе накара всички пилоти и официални лица да признаят за пореден път , че „Горна Росица” е най-доброто място за мотокрос в света. 72 акредитирани журналисти от Европа и САЩ похвалиха организаторите от Българска федерация по мотоциклетизъм за отличните условия и изразиха увереност, че мотополигона в Севлиево и тази година трябва да бъде официално обявен за №1 в света. 94 състезатели от 33 държави взеха участие в Гран При България 2018, като шампионата беше открит от Румен Петков- председател на орг.комитет .

Джефри Херлингс ( КТМ, Холандия) показа голямата си класа в MXGP и убедително спечели и двата манша. Лидерът във временното класиране направи още една голяма крачка към Световната титла, след като прибави 50 точки в актива си и вече има 783 три кръга преди края на сезона. Основният му конкурент в „кралския” клас Антонио Кайроли( КТМ, Италия) пристигна в Севлиево накуцвайки и със специална шина на десния крак заради контузия. Въпреки здравословния си проблем , Кайроли като истински професионалист взе участие и в двата манша, като в първия завърши на 8-мо място, а във втория остана на 4 секунди зад победителя Херлингс. Италианецът е втори във временното подреждане за сезона с актив от 710 точки. ( прибави 35 от Севлиево). На второто място за награждаване се качи Тим Гайсер ( Хонда, Словения, 42 точки), който беше бурно подкрепян от агитката, която го следва на всяко състезание и по традиция запалиха множество факли по време на церемонията по връчване на купите. На третото място в крайното подреждане за кръга е Клемент Десал (Кавазаки,Белгия,38 точки). Българският представител в MXGP Петър Петров ( Хонда) завърши на 16-то място в първия манш и 19-и във втория. Нови 6 точки прибави Петров към актива си и вече е 46 от началото на сезона.

 В МХ2 Хорхе Прадо ( КТМ, Испания) и Пол Йонас (КТМ, Латвия) си размениха по една победа в двата манша. В първия Йонас победи, но във втория с минимален аванс от 0.7 секунди Прадо удържа лидерството и с 47 точки се качи на първото място. Пол Йонас стъпи на  втората позиция с 45 точки, а Хунтер Лауренс ( Хонда, Австрия) – трети с 38т. Добро представяне за дебютанта в МХ2 Алекс Димитров ( България, КТМ) , който спечели първите си 3 точки от Световното, след като завърши 20-ти в първия и 19-ти във втория манш.

В Европейския шампионат ЕМХ 300 победата спечели Брад Андерсон (Великобритания, КТМ), втори се нареди Майк Крас ( Холандия,КТМ), а трети Андеро Лусбо ( Естония,Хускварна).

Истински малшанс за Майкъл Иванов ( КТМ) при ЕМХ 250 кубика. Талантливият ни пилот остана 5-ти във вчерашния първи манш, като нелепа грешка му костваше влизане в Топ 3. Днес,  Майкъл потегли перфектно от старта и дори за кратко поведе колоната , но падна в средата на първата обиколка и беше изпреварен от няколко състезатели. Иванов даде сериозна газ и се движеше 8-ми преди отново да падне и докато запали мотора мина време и финишира на 18-то място. В общото подреждане за кръга Майкъл зае 13-та позиция с 15 точки. Другите ни двама представители в този клас Николай Малинов (КТМ) и Станислав Цеклеов ( КТМ) завършиха съответно на 23 –то и 24 –то място.

Всички призьори бяха наградени от Румен Петков и шефа на FIM Европа Волфганг Сръб. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)