Нова агенция ще следи за безопасността на пътищата

Животът

29-08-2018, 14:12

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол

Нов държавен орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата, ще създаде правителството. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след заседанието на кабинета. Той обясни, че идеята е "всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност". По думите му в тези институции попадат три министерства - вътрешното, регионалното и образователното, както още Агенция "Пътна инфраструктура" и други ведомства.

 

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол, но ще има и отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата и ограничаване на инцидентите. Създаването на новия орган не означава назначаване на нови чиновници, уточни Дончев и добави, че ще бъде използван капацитетът на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

 

"Дали този орган ще бъде комисия или агенция тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя. Една подобна промяна няма как да бъде направена, ако не бъдат променени куп закони", каза още Дончев.

 

Той обясни, че новият орган трябва да може и да осъществява контрол върху ресорните министри. "Много трудно е един министър сам да се накаже", мотивира се Дончев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов