Три археологически екипа започват разкопки на Трапезица

Мисия

30-08-2018, 09:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерството на културата отпусна 18 000 лв. за дейностите

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. За проучвателната дейност на двата екипа с ръководители проф.Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов са отпуснати по 18 000 лева от Министерството на културата, а за третия екип на доц.Мирко Робов е осигурено финансиране от община Велико Търново. Проф. Константин Тотев ще работи в северния сектор. Доц Рабовянов пък ще проучва югозападния сектор, където миналата година откри поредната нова църква и продължи изследването на въпросния храм. Той е с богати стенописи и с интересни находки с висока експозиционна стойност като уникална каменна икона в олтара и др.

След 3-годишно прекъсване на историческия обект ще работи и доц. Мирко Робов, който ще продължи проучването на Епископията на Трапезица. При последните разкопки през 2014 година археологът изследвал феодален комплекс пред църкви с номера 3 и 4. Откритият в сградата на обитаване костен жезъл, дал основание да се смята, че това е жилище на епископ. Приключили са разкопките в района на църквата на цар Иван-Асен II „Св.40 мъченици” в старопрестолния град. Проучвателните дейности са финансирани от Министерството на културата с 9000 лева. Това съобщи ръководителят на екипа, който работи в района на светинята, е археологът от търновския филиал в Националния археологически институт с музей при БАН проф. Константин Тотев. Той е работил заедно с доц. Евгени Дерменджиев от Регионалния исторически музей в болярския град. Най-сериозната находка на проучвателите е работилница за претопяване на желязо с три пещи. Според археолозите в нея са функционирали първоначално две от тях, разположени в единия ъгъл. Впоследствие едната спряла да действа и била изградена нова. Една от пещите е изключително запазена.

„Насочихме усилията си към изследване на ранновизантийското укрепление в западното подножие на хълма Царевец. То е осигурявало водоснабдяването на ранновизантийския град през VI век, а целта бе да уточним датировката на крепостната стена. Попаднахме на строителни бъркала, свързани с построяването й. Открихме интересни находки и монети от този период, но по-интересни са стратиграфските наблюдения, свързани със средновековния период на живота в тази част на подножието на крепостта Царевец”, разказа проф. Тотев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов