Стотици гости от цялата страна посетиха „Стъклена плетеница“ в Боженци

Велико Търново Лайф

30-08-2018, 11:27

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Витражната техника „Тифани“ демонстрира екипът от Катедра Стенопис към ВТУ

Стотици посетители от цялата страна се стекоха към събитието на РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци на „Стъклена плетеница“. Три творчески ателиета посрещаха гости и задъхано, но не от жегата, претворяваха заедно с тях усещания в цвят върху стъкло.

Витражната техника „Тифани“, която демонстрира екипът от Катедра Стенопис към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител доцент Борис Желев – Велина, Даниел, Калин, Елена и Елпида, се радваше на огромен интерес от страна на всички посетители. Макар трудна и рискова, изискваща повече време, „Тифани“ провокира творческото мислене на малки и големи и през двата дни в ателието в Старото школо в Боженци бяха създадени десетки витражи.

Творческото ателие на Петър Цвятков също работеше под пара. Рисуването с въздушна четка и гравирането се оказаха интригуващи и приятни за твърде много хора, част от които се връщаха с желание отново и отново да опитат и създадат картина, която да отнесат за спомен в дома си.

Всички стъкла, подготвени с контур от вещата ръка на  Елиза Ковачева, бяха оцветени от посетителите в третото ателие на „Стъклена плетеница“. Младата габровска художничка се радваше на огромен интерес и часове наред се грижеше да показва, обяснява и помага с рисунките на цели семейства, приятели и туристически групи.

Непосредствено до ателието на Елиза беше разположен детският кът, в който хиляди цветни мъниста се нижеха в гривна след гривна, мозайки се превръщаха в цветя и къщи, а най-малките посетители, още ненавършили две години, създадоха първите си рисунки, провокирани от творческата и вдъхновяваща обстановка наоколо.

Организаторите на „Стъклена плетеница“ – РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци благодарят на всички, които участваха в подготовката и реализацията на третото  издание на събитието, за споделените усилия, проявената отговорност и вложеното лично отношение в работата.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)