С поредица от инициативи Ротари клуб – Велико Търново празнува своята 80-а годишнина

Животът

05-09-2018, 09:20

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриват възстановения по инициатива на ротарианци Багрилов надпис

С поредица от вдъхновяващи събития Ротари клуб – Велико Търново, отбелязва 80 години от своето създаване. Кулминацията на инициативите ще бъде през ноември, но първите прояви стартират още през септември, съобщи президентът на клуба Росен Великов. Тогава ще бъде проведен фотографски конкурс на тема "Велико Търново – моето вдъхновение“.  В него могат да се включат както професионални фотографи, така и любители зад обектива. Председател на журито което, ще оценява творбите и ще разпредели наградния фонд, ще е великотърновският фотограф Генчо Петков – носител на редица национални и международни награди. Най-добрите снимки ще бъдат показани в изложба и ще бъдат включени в календар за следващата година.

Също през септември ще бъде финализиран мащабният родолюбив проект на Ротари клуб за възстановяване на Багриловия надпис по пътя за Великотърновския университет. Откриването на светинята е част от официалната програма за честванията на 110 години от обявяване на Независимостта на България.

Ротари клуб - Велико Търново, е основен спомоществувател и на концерта на национален ансамбъл „Българе“ на 21 септември в ДКС "Васил Левски"

Програмата за годишнината на клуба продължава и през октомври. Тогава ще се проведе конкурс за детска рисунка на тема „Моят Търновград“. Деца от три възрастови групи, ще претворят на белия лист своето вдъхновение от миналото и настоящето на старата българска столица. Творбите ще бъдат оценявани от комисия, председателствана от известния великотърновски художник Сашо Филев.

Една от проявите за празника ще е големият концерт "От великотърновци за великотърновци", който ще се проведе през ноември. В продължение на  няколко часа на сцената ще се изявяват местни групи, танцови и певчески състави, както и индивидуални изпълнители. Друго знаково събитие през ноември ще е поставянето на Капсула на времето в градинката до Централна поща.

Ротари клуб - Велико Търново, е инициатор на идеен проект  за възстановяване на Тържествената зала на Военния клуб, която преди години изгоря при пожар.

Именно във Военния клуб през 1938 година 15 родолюбиви мъже създават първия Ротари клуб в старата българска столица. Както всички останали структури на организацията, той е разпуснат по време на Втората световна война по Закона за защита на нацията, но възкръсва за нов живот през 1990 г.

След 54 години прекъсване през 1995 година своята дейност възстановява и великотърновският клуб, който е чартиран официално през 2001 година.

През цялото това време членовете на Ротари клуб - Велико Търново, следват принципите, завещани  Пол Харис, който основава ротарианското движение през 1905 година в Чикаго - САЩ, а именно – приятелство и безкористна служба на обществото.

Дейността на великотърновските ротарианци включва подпомагане на издаването на книги, поощряване и подкрепа на талантливи деца, изграждане на обществено полезни съоръжения. Сред тях са вечния огън на монумента „Майка България“, парковия фонтан до Художествената галерия, Ротарианската чешма в парк „Марно поле“, поставянето на информационни табели на крепостта „Трапезица“ и много други.

Клубът създава и поддържа своите младежки структури - Ротаракт и Интеракт, които успешно реализират свои проекти. Сред най-значимите инициативи на младите ротарианци са реставрацията на Паметника на обесените и паметника на Николо Пиколо, монтиране на маси за шахмат в парк „Марно поле“, организиране спортни и културни инициативи др.

Ротари клуб - Велико Търново, е един от първите в страната, създал своя сателитна структура - СК  "Павликени -Бяла черква“.

"Бъди вдъхновението" е мотото на движението за ротарианската 2018-2019 година. Доброволната хуманитарна организация включва повече от 34 000 клуба в над 200 страни с над 1,2 милиона членове.

Ротари клуб - Велико Търново, е един от най-големите в страната и достойно се нарежда в челните места със своята дейност. Неговият паст президент - адвокат Митко Минев, беше избран догодина да заеме поста дистрикт гуверньор на „Ротари България“ - 88 клуба, в които членуват повече от 2000 човека.  За пръв път от основаването на ротарианското движение у нас великотърновец ще заеме престижния пост, а признанието е неопровержимо доказателство за достойнствата и активната дейност на Ротари клуб - Велико Търново.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов