БАБХ с мерки за биологична безопасност заради Африканската чума по свинете

Животът

06-09-2018, 13:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Агенцията изпрати писмо с препоръки до областните управители

Във връзка с ограничаване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и свеждане до минимум на всеки риск от разпространение на АЧС, мерките които следва да се прилагат в стопанства и предприятията, произвеждащи фуражи, на територията на областта, където е установена АЧС или има съмнение, са следните:

В животновъдните обекти:

 Фуражите трябва да се съхраняват в затворени помещения – складове и/или силози, за да се ограничи достъпът на животни, които са носители и разпространители на вируса.

 Посевите, зеленчуците, сеното и сламата имат много ниска способност да съдържат и запазват инфекциозния вирус на АЧС. При използването на трева и слама, добити от реколта, която е отглеждана в наблюдаваната зона(в съответната община или област), е необходимо да се прилагат следните мерки:

 Забрана на храненето с прясна трева (зелена маса) или зърна на свине, освен ако същите не са обработени за деактивиране на вируса на АЧС или са съхранявани (без да има достъп на диви свине до суровината) в продължение на най-малко 30 дни преди храненето им.

 Забрана за използване на слама за постеля на свине, освен ако не е обработена за деактивиране на вируса на АЧС или е съхранявана (без да има достъп на диви свине до сламата) най-малко 90 дни преди употреба й.

 Да се предприемат действия от страна операторите да обезопасят всички отвори и възможните достъпни места за диви свине при съхранение на фуражи във фермата.

Целта е да се предотврати разпространението на вируса от диви на домашни свине и да се ограничат епидемиологичните случаи при домашни свине.

 Собственикът/ползвателят да гарантира, че обектът има вход, който разполага с оборудване и място за измиване и дезинфекция на хора и транспортни средства.

 Собственикът/ползвателят да гарантира, че обектът разполага с обособено място и оборудване за механично почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства (за живи животни, фуражи и инвентар) и на подвижни съоръжения, позволяващи отвеждане на отпадните води.

 Почистване и дезинфекция на транспортните средства:

 При пристигането във фермата или фуражното предприятие (при производство на фуражи в стопанството) ходовата част на транспортните средства се почиства и дезинфекцира;

 При напускане на фермата или фуражното предприятие (при производство на фуражи във стопанството) ходовата част на транспортните средства се почиства и дезинфекцира, за да се гарантира, че видимата повърхност е чиста;

 Задължително се почистват и дезинфекцират всички повърхности, оборудване и съоръжения, които са били в контакт с фуражите.

 Собственикът/ползвателят да гарантира, че се води и съхранява дневник, където се отразяват посещенията на външни лица и той трябва да е наличен в животновъдния обект.

 Дезинфекцията се извършва с подходящи дезинфектанти (виж линка по-долу – Инструкция за почистване и дезинфекция в епизоотично огнище (14.8.2018г.).

В предприятията за производство на фуражи, предназначени за пазара, попадащи в наблюдаваната зона около огнището задължително се спазват следните изисквания:

1. Обектът има вход, който да разполага с оборудване и място за измиване и дезинфекция на хора и транспортни средства.

2.  Обектът  разполага с обособено място и оборудване за механично почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства и на подвижни съоръжения, позволяващи отвеждане на отпадните води.

3.  Почистване и дезинфекция на транспортните средства:

 При пристигането в предприятие за производство на фуражи ходовата част на транспортните средства се почиства и дезинфекцира;

 При напускане на предприятието за производство на фуражи ходовата част на транспортните средства се почиства и дезинфекцира, за да се гарантира, че видимата повърхност е чиста.

4. Всички производители на фуражи, предназначени за пазара трябва да уведомяват писмено ОДБХ, на територията на която се намира обектът за производство, за превозваните от тях фуражи до съответния получател по местоназначение. Необходимо е да се посочат: номера на транспортното средство, местоназначението на фуража (наименование на обекта/оператора до който се доставя) и маршрута, по който ще се движи съответното транспортно средство. Уведомлението се подава в писмен вид по електронната поща до директора и до началник-отдел „Здравеопазване на животните“ на съответната ОДБХ.

5. Операторът гарантира, че се води и съхранява дневник, в който се отразяват посещенията на външни лица, който е наличен в обекта.

6. Дезинфекцията се извършва с подходящи дезинфектанти (виж линка по-долу – Инструкция за почистване и дезинфекция в епизоотично огнище (14.8.2018г.).

7.  Операторът трябва да преработи процедурата си за почистване на транспортните средства, за да гарантира че същите се почистват ефективно във връзка с усложнената епизоотична обстановка.

В предприятията за производство на фуражи, които доставят фуражи извън наблюдаваната зона около огнището, задължително се спазват изискванията за:

1. Съхранение на фуражите в затворени помещения – складове и/или силози, за да се ограничи достъпът на животни, които са носители и разпространители на вируса.

2. Почистване и дезинфекция на транспортните средства за превоз на фуражи, както и транспортните средства, обслужващи самите предприятия.

 Операторът гарантира, че всеки вход в обекта разполага с оборудване и място за измиване и дезинфекция на хора и транспортни средства.

 Операторът гарантира, че обектът  разполага с обособено място и оборудване за механично почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства и на подвижни съоръжения, позволяващи отвеждане на отпадните води.

 Всички производители на фуражи, предназначени за пазара, трябва да уведомяват писмено ОДБХ, на територията, на която се намира обектът за производство, за превозваните от тях фуражи до съответния получател по местоназначение. Необходимо е да се посочат: номерът на транспортното средство, местоназначението на фуража (наименование на обекта/оператора до който се доставя) и маршрутът, по който ще се движи съответното транспортно средство. Уведомлението се подава в писмен вид по електронната поща до директора и до началник-отдел „Здравеопазване на животните“ на съответната ОДБХ.

 Операторът гарантира, че се води и съхранява дневник, в който се отразяват посещенията на външни лица, който е наличен в обекта.

  Дезинфекцията се извършва с подходящи дезинфектанти (виж линка по-долу – Инструкция за почистване и дезинфекция в епизоотично огнище (14.8.2018г.)). 

 7.  Операторът трябва да преработи процедурата си за почистване на транспортните средства, за да гарантира че същите се почистват ефективно във връзка с усложнената епизоотична обстановка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов