Горна Оряховица чества 133 години от Съединението

Мисия

06-09-2018, 16:40

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ритуалът се състоя пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бяха отбелязани 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Празничното честване се състоя пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.

„Нашето Съединение е изцяло българско дело! То е дръзко, защото няма предварителна международна подготовка. То е категорично, защото е родено в политическо съгласие. То е наше, защото никоя от Великите сили не иска нови граници на Балканите. Тук е мястото да отбележим, че непосредствено преди Съединението майор Данаил Николаев и водените от него войници се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – светиня, запазена още от Априлската епопея”, каза в празничното слово по повод Деня на Съединението заместник-кметът на Общината Йорданка Кушева.

На днешния празник присъстваха народният представител Клавдия Григорова - Ганчева, ръководството на Община Горна Оряховица, представители на общинска администрация, представители на политически партии, обществени и неправителствени организации, граждани. Пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани бяха поднесени венци и цветя от народния представител Клавдия Григорова – Ганчева, от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.

След тържествения ритуал пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани, празничната програма продължи с изпълнение на Мъжка певческа група „Георги Измирлиев“ с ръководител Аспарух Костов.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов