Нови книги излизат с финансовата подкрепа на община Елена

Мисия

07-09-2018, 14:24

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Одобрената от Общинския съвет субсидия е в размер на 5000 лв.

Четирима автори получават субсидия за книгите, с които участваха в петия пореден конкурс за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена. Той се организира по инициатива на общината и постоянната комисия „Образование, култура и вероизповедания“ към Общинския съвет, а специална комисия разглежда заявленията за участие и авторските предложения.

Одобрената от Общинския съвет сума е 5000 лв. Приоритетно се подпомагат проекти, тематично свързани с Елена и Еленския край, и местни автори, както и изданията на тези, които са на възраст от 14 до 29 години.

Магдалена Борисова участва в тазгодишния конкурс с „Избрани пиеси“ и субсидията за нейната книга е 1700 лв. Младата авторка, номинирана за националната литературна награда „Дора Габе“ за 2018 г., е родена във В.Търново, но живее в Елена. Два мандата беше общински съветник в Елена, откъдето е родовият й корен.

Другите трима еленски автори, участвали в конкурса, получават финансова помощ от по 1000 лв. „Родословие“ е озаглавил най-новата си книга писателят Константин Терзиев. Той е познато име в българската литература, повечето от неговите книги са отличени с награди и са свързани с родния му край. „Летописна книга за благодетелите от Еленския край“, която бе предадена официално на общината по време на тържеството за празника на града , вече е тиражирана в малък формат. Тя е дело на авторски колектив с ръководител проф. Панайот Панайотов. Музикалният педагог и преподавател по китара задълбочено изследва дарителството в родния си край, датиращо от преди 500 години, и събраната информация издаде в книга за дарителите в Еленско, отскоро и с второ издание.

На поредната известна фамилия от будния възрожденски град е посветена специална книга. Потомъкът й Никола Костов, покрай изследванията за рода събира ценни сведения за хора и събития от родния си град. Изданието, което предстои да излезе с подкрепата на общината, е озаглавено „Градиво за Костовската фамилия“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов