Гост-специалист в ДКЦ І - Търново прилага най-иновативните методи за лечение на простата

Животът

08-09-2018, 11:26

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Ненчо Кондов бе на обучение в Хайлброн

Най-новите постулати за оперативно лечение посредством минимално инвазивно вмешателство на увеличена простата или т. нар. Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) прилага в практиката си урологът д-р Ненчо Кондов, който е сред водещите гост-специалисти на „ДКЦ – 1 Велико Търново” ЕООД. 
От две години насам медикът участва в поредица обучителни модули на Европейското дружество по урология, последният от които бе в Хайлброн (Германия). Получавайки повече информация за най-добрите практики и най-новите техники, д-р Кондов премина и практическо обучение, посредством операции в реално време и обсъждания с колеги от страната домакин, Гърция, Испания, Италия, Русия и др. 
Увеличената простата е едно от най-честите урологични страдания при мъжете, което изисква хурургична намеса, а няколко десетилетия по ред „златен стандарт” за това е т. нар. Трансуретралната резекция на простатата – традиционен метод за отстраняване на увеличена простата чрез трансуретрална резекция, т. е. през пикочния канал. За съжаление, в немалък процент от случаите след години отново се налага реоперация, защото простатната жлеза отново се разраства и с нова сила предизвика неприятната симптоматика. Има обаче минимално инвазивни алтернативи за лечение, приети и в насоките за работа на Европейското дружество по урология (EAU), каквото е лечението с лазер, което позволява по-прецизно премахване на простата, без да води до рецидив и на практика решава проблема на пациента доживот, обяснява д-р Кондов.
Лечението при всеки пациент е строго индивидуално, категоричен е урологът, защото не всеки пациент е показан за лазерно лечение, което освен проблемите на увеличената простата може да разреши и тези при камъни в пикочните пътища, злокачествени новообразования и др. В най-скоро време в болницата, в която основно работи д-р Кондов – Клиниката по урология на Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, ще заработи Holmium laser. Предимствата на операциите извършени с него, сравнено с традиционните – „отворени” операции са в съкратеното време на интервенцията, относителната безкръвност, далеч по-бързия възстановителен период и липсата на белези, последващи сраствания и др.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)