Прокуратурата протестира оневиняването на инженер за смъртта на 11 –годишен след взрив на газ

Крими

09-09-2018, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При експлозията в Севлиево пострада и 16-годишно момиче

Апелативен съд Велико Търново ще заседава идната седмица по въззивно, в следствие на протест на Окръжна прокуратура Габрово. Държавните обвинители не са съгласни с присъдата на Окръжен съд – Габрово, с която  е признал подсъдимият Стефан А. С. (р.1962г.) за невинен в това, че на 08.03.2014 г., около 22.00 часа, в гр. Севлиево, на ул. „Васил Левски“, като главен инженер на „Севлиевогаз 2000“ АД, да е причинил смъртта на Анатоли С. А. (р.2003г.) и средни телесни повреди на А. С. А. (жена, р. 1998г.).

Обвинението срещу Стефан А. С. е, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, при разпределение на природен газ не изпълнил задълженията си, като не е предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система  с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникнал теч край жилището на пострадалия, от който се натрупала достатъчно концентрация и произвела взрив, причинил увреждания, несъвместими с живота на пострадалия Анатоли С. А.

Когато се случва взрива, двете деца били сами в къщата. След експлозията едноетажната постройка е разрушена, счупени са прозорците на съседни къщи и на лек автомобил, паркиран наблизо.

11 – годишното момче умира в габровската болница. 16-годишната му сестра е транспортирана в „Пирогов” с 28% изгаряне в областта на главата, раменете, ръцете и горната част на тялото. Оперират я в Клиниката по изгаряне.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивен протест от Окръжна прокуратура – Габрово.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов