В Козаревец за осми път избраха баш-майстора на кокошата чорба

Велико Търново Лайф

10-09-2018, 10:39

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

15 отбора от общината и региона мериха сили във веселата надпревара

Празникът на кокошата чорба в село Козаревец за осми пореден път беше посветен на най-вкусно сготвената чорба от домашна кокошка. Точно на Малка Богородица, 15 отбора от Лясковец и съставните на общината села, както и гости от региона, показаха познания в приготвянето на питателното ястие. Празникът започна още в ранните часове на деня, като участниците стъкнаха своите огнища и пуснаха в казаните птичето месо, зеленчуци и подправки. Ароматът се понесе в парка на козаревското читалище, където къкреха тенджерите с чорбата. 

Официалният старт на празника дадоха заместник-кметът на Община Лясковец инж. Росица Господинова и Красимира Колева – кмет на селото. Поздрав отправи и председателят на местното читалище „Земеделец-1899” Тодор Тодоров. Специален благослов отслужи местният свещеник Димитър, който на този хубав християнски празник, пожела на участници и на всички жители на селото здраве, берекет и да е харна трапезата.  

Певческите групи и състави при общинските клубове на пенсионера и читалищата, както и гостите, подхванаха песни, за да веселят събралия се народ. В песенно-танцовия маратон, освен самодейци от лясковските села, от Лясковец и съседните Стражишка, Горнооряховска и Еленска общини, тази година участие записаха и мераклии чак от шуменското село Пет могили. Програмата откриха певиците от Козаревец от група за обработен фолклор „Авлига”, а танцьорите от фолклорния клуб тропнаха много хора, начело с кметицата Колева. На сцена се качиха близо 200 самодейци, а по обяд журито вече опитваше чорбата от различните казани. Докато професионалистите се справяха с трудната задача да изберат най-вкусното ястие, веселието в Козаревец продължи с народния певец Петър Кирилов.  

Козаревчани почерпиха изгладнелите си гости с чорбата, приготвена в голям 100-литров казан, в който пуснаха шест щастливи кокошки. В приготвянето й се включиха кулинари-доброволци от местното читалище, а продуктите бяха събрани с помощта на кмета Красимира Колева от отзивчиви дарители от селото. От големия казан по традиция се разсипваше чорба за гостите и имаше по черпак за всеки. 

15 казана с чорба се надпреварваха, като освен най-вкусна гозба, по традиция се избираше и най-красиво нареден етнощанд и интериорно пространство около казаните, избираше се и най-атрактивен готвач. Журито трябваше също да избере и носител на Специалната награда на кметство Козаревец.  

За всички тези награди в готвенето се състезаваха домакините от Козаревец, представени от пенсионерския клуб „Здравец”, лясковското читалище с младия отбор „Мелпомена”, отбор от мерданското читалище, от пенсионерските клубове в Лясковец „Зора” и „Мазневска чешмичка”, два отбора от Драгижево – на младежка група готвачи и на пенсионерския клуб, два бяха и от Добри дял – представящи читалището и пенсионерския клуб, по един казан с чорба сготвиха Джулюница, Балканци, Кесарево, Асеново, Стрелец, Правда. Всички отбори се бяха подготвили и с добре аранжирани щандове, препълнени с гозби, зеленчуци в кошници и декоративни украси, тематични с идеята и настроението на празника. 

Оценители на чорбата бяха Пламен Караджов – управител на ресторант „Панорама“ Велико Търново, Борис Банов – готвач с 40 години трудов стаж в бранша и Валентина Пейчева – готвач в хотелски комплекс „Лесопарка“ Лясковец. В крайна сметка бе избран и победителят в надпреварата - най-вкусна чорба от домашна кокошка тази година сготви отбора на пенсионерски клуб „Здравец” от домакинстващото село Козаревец. Наградата в своя празник козаревчани печелят за втори път в историята на кулинарния фест. Журито определи и подгласници – на второ и трето място класира съответно кулинарните групи на читалището и пенсионерския клуб в Кесарево и тима на мерданското читалище „Развитие”. 

За най-атрактивен готвач в осмото издание на празника бе избран майсторът от село Правда и шеф на отбора Красимир Ненов, който обра овациите на жури и публика с представителната си визия и с иновативното си готвене на кокоша чорба с уникалната подправка мащерка. Най-красиво около казана с чорбата бяха подредили домакините от Козаревец. Те не за пръв път спечелиха и състезанието за най-атрактивно подреден щанд, като впечатление правеше и карвинг-изкуството в специален кът от трапезите им. Кулинарите от село Правда, които за пръв път участват в битката за най-вкусна кокоша чорба, отнесоха тази година Специалната награда на кмета Красимира Колева. 

Организатори на красивия и весел празник бяха Община Лясковец, Кметство Козаревец, Сдружение „3Д“, НЧ „Земеделец-1899“ и ККП „Здравец“ – село Козаревец.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов