Автобусите вече задължително с обезопасителни колани и видеорегистратор

Животът

14-09-2018, 11:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

50 лв. ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите

Парламентът реши окончателно автобусите задължително да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Текстът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата. Той изменя Закона за автомобилните превози. "За" гласуваха 79 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" -20, съобщи Агенция "Фокус".

Изискванията ще важат за превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE.

Предвиждат се и наказания. С глоба или с имуществена санкция от 3000 лева ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това.

Със същата санкция се наказва и лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано.

Ще се наказва с глоба или с имуществена санкция от 1500 лева превозвач, който не спазва изискванията за съхранение на записите от видеорегистраторите на моторните превозни средства.

50 лв. ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите, уточни пък пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов.

"Коланите ще действат във всички случаи, когато линиите са над 30 км. еднопосочно, когато имаме превоз на деца и ученици. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския транспорт, основно няма да се налага, както и в момента не се налага да се ползват колани", уточни той.

В мотивите към предложението се посочва, че към сега действащата нормативна уредба e предвидено пътниците и водачът да използват обезопасителни колани в превозните средства, които са оборудвани с такива.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов