На 97 произшествия са се отзовали горнооряховските пожарникари от началото на годината

Животът

14-09-2018, 12:34

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пожарите с материални щети са 25

На 97 произшествия са се отзовали дежурните екипи на РСПБЗН в Горна Оряховица от началото на 2018 година. За същия период на изминалата година произшествията са били 122. Огнеборците са гасили 75 пожара, срещи 92 за осемте месеца на миналата година. Пожарите с материални щети са 25, а за същия период на изминалата година са били с три по-малко. Намаляват пожарите без нанесени материални щети, отчитат огнеборците. През 2018 г. те са 50, срещу 70 през 2017 г. От РСПБЗН като цяло отчитат, че пожарите с материални загуби поддържат средно ниво, което варира в малки граници. Повишението с 3 броя спрямо 2017 г. е минимално. Това показва едно добро ниво на противопожарната култура на населението, резултат от усилията на служителите, извършващи информационна и разяснителна дейност. При пожарите без загуби се наблюдават по-големи отклонения. Тази година те са намалели с близо 30 %. Това се дължи на добрите в това отношение метеорологични условия, възпрепятстващи развитието на пожарите в сухи треви, които от своя страна са основната съставна част в броя на тези инциденти, коментират от РСПБЗН – Горна Оряховица. В седмицата преди професионалния празник на служителите от структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, горнооряховските пожарникари и спасители организираха редица мероприятия за гражданите.

Първият пожарникарски събор в България е открит на 14 септември 1905 г. в София, по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело. Съборът е едно от най-значимите събития с програмно значение в историята на пожарното и спасителното дело в страната, по време на което с абсолютно мнозинство е взето решение да се основе пожарникарско дружество в България.

Сведения за организирана противопожарна защита в Горна Оряховица има от 1938 г., когато е построена сградата на противопожарната служба. Тогава пожарникарите са използвали единствения за тогавашното време противопожарен автомобил Фиат 31. Днес службата може да се похвали с двата пожарни автомобила - Ивеко Дейли и Ивеко Еврокарго, получени през 2014 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“, тъй като с остарялата и амортизирана техника и оборудване е все по-трудно се осигуряват безпроблемните дежурства.

За всички добри тенденции и за успешното развитие на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Горна Оряховица, заслугата не е само на огнеборците, а е резултат от успешното им сътрудничество с различни инстанции. Затова ръководството на противопожарната служба най-сърдечно благодари на ръководството на Общината, на фирмите в района и на службите, с които си сътрудничи за подкрепата и за все по-голямото разбиране проявявано от тяхна страна към проблемите по обезопасяване на обектите.

„С признателност към Вашия труд приемете моята благодарност и уважение за високия професионализъм и усилията при осигуряването на пожарна безопасност на населението. Вашата професия е трудна и отговорна, изискваща самодисциплина, лоялност и всеотдайност. С много воля и усърдие продължавайте да изпълнявате високохуманния си дълг към обществото”, се казва в поздравителния адрес на кмета на Общината инж. Добромир Добрев до служителите на РСПБЗН – Горна Оряховица.

Пожелание за здраве, щастие и безаварийна работа към всички бивши и настоящи огнеборци и техните семейства отправя и началникът на горнооряховската РСПБЗН гл. инспектор Георги Тодоров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов