Дневният център за деца с увреждания в Свищов отбеляза своя 10-ти рожден ден

Мисия

14-09-2018, 17:23

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сградата бе ремонтирана с близо 120 000 лв.

Дневният център за деца с увреждания в Свищов отбеляза 10 години от своето създаване. Празникът, който беше организиран по невероятно увлекателен начин, бе съпреживян от десетките гости, дошли на юбилейното събитие. За тяхното празнично настроение, децата и специалистите от Центъра бяха подготвили програма, която показа по много умел начин подхода към децата и многообразието от методи в работата с тях. Директорът на Дневния център Теменужка Тодорова благодари на родителите за доверието, с което са поверили децата си на екипа от специалисти в Центъра. Тя изрази искрени благодарности към общинското ръководство и кмета Генчев за безрезервната подкрепа, на която може да разчита. Г-жа Тодорова не пропусна да подчертае и важността на всички спомоществователи, партньори и съмишленици, които са подкрепяли развитието на социалната услуга през всичките 10 години.

   Заместник-кметът на община Свищов Анелия Димитрова в своето слово подчерта, че Дневният център за деца с увреждания в Свищов може да се гордее със своята ефективност на социалните услуги за деца, която е призната на национално и експертно ниво. „Винаги в социалните форуми ДЦДУ - гр. Свищов е посочван като добър пример и добра практика в сферата на социалните услуги за деца. Но това не би било възможно без екипа от специалисти и ръководителя на Центъра г-жа Теменужка Тодорова, и техния нестихващ ентусиазъм, желание за развитие, усъвършенстване и надграждане на постигнатото.“ Анелия Димитрова им пожела да бъдат все така целеустремени, а на децата, използващи социалната услуга на Дневния център и техните семейства пожела много здраве, много търпение и упоритост по пътя, който заедно вървят.

   На 10-годишнината на Центъра радостта се оказа двойна, защото заедно с празника, бе открита и обновената, разширена част към него, която бе направена по ОП „Региони в растеж“, и с активното съдействие на Община Свищов.

До настоящия момент съществуващият Център предоставяше социални  услуги на деца с увреждания в две отделни сгради, което съществено затрудняваше ефективното и целесъобразно използване на наличните ресурси. Със сумата от 119 600.00 лв., осигурена от проекта, както и с допълнителната финансова подкрепа на община Свищов се осъществи ремонт и преустройство на допълнителни помещения в сградата на УК “Алеко Константинов”, и се обедини местонахождението на двете условно създадени групи на социалната услуга. С извършения ремонт на четирите бивши класни стаи, библиотека, хранилище, помощни, санитарни помещения и коридор, вече е  осигурена достъпна, структурирана и визуализирана работна среда.  За всички деца са осигурени подходящи помещения за групова и индивидуална работа, терапевтични въздействия, санитарно и хигиенно обслужване. Същевременно с това са създадени подходящи условия за съхранение и обработка на документацията и работата на екипа специалисти.

 

  В празничната програма, специален поздрав към рождениците и гостите отправи свищовският славей Симона Иванова, която изпълни две песни, а след нея участие взе и носителят на наградата „Гласът на България – 2017“ Радко Петков. Участието на гост-изпълнителя бе осигурено от кмета на Свищов Генчо Генчев, като подарък за Центъра.

  На празника присъстваха представители на ДАЗД, директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Велико Търново, директорът на Социално подпомагане – Велико Търново, приятели и партньори от Фондация „Карин дом“ и фондация „Екип“, представители на социални услуги от Горна Оряховица, Плевен, Стражица, Долни Дъбник и Свищов.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)