„Янтра“ на Морис Аладжем, написана преди половин век, живее втори живот чрез конкурса „Сребърна Янтра“

Велико Търново Лайф

15-09-2018, 07:00

Снимка:

Христо Тенджерков

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Историята на една песен.....

Гергана Бурнева, Гергана Йовчева, Милена Димитрова и Ванеса Илева са четирите млади изпълнителки на песента „Янтра“  - музикална емблема на международния конкурс „Сребърна Янтра“. Всички те са възпитанички на студио „Румина“ и макар днес да са избрали други поприща на изява, музиката е останала техен спътник в живота завинаги.

В края на септември, за 32-ри път от 2003 г. насам, песента на Морис Аладжем ще прозвучи на церемониите по официалното откриване и закриване на 16-то издание на престижния музикален форум.

През 1969 г. композиторът Морис Аладжев и поетът Димитър Ценов печелят песенния конкурс на „Балкантурист“ с песента „Янтра“. Първа изпълнителка е Йорданка Христова, която участва с нея и на „Златния Орфей“, но без успех. Журито не й присъжда награда, макар че публиката определено харесва песента. По-късно я записва Паша Христова, а на сцената на „Златния Орфей“ я изпяват още турската певица Ейсин Явшар и испанецът Маркос.

Великотърновският конкурс „Сребърна Янтра“ даде нов живот на песента, възпяваща легендарната река. Лично композиторът Морис Аладжем през 2003 г., на старта на конкурса,  благодари за предоставената възможност, точно тази негова песен да бъде музикална емблема на едно благородно състезание на млади таланти. Тогава той поздравява първата изпълнителка Гергана Бурнева и пожелава попътен вятър.

Днес Гергана живее и работи в САЩ, но песента „Янтра“ е един от най-хубавите спомени от студио „Румина“ и музикалната й кариера в родното Велико Търново.

Втората изпълнителка на „Янтра“ – Гергана Йовчева,  днес е млад и переспективен художник, но само 11-годишна тя открива и закрива второто издание на „Сребърна Янтра“ с нелеката за изпълнение песен на Морис Аладжем. Миналата година, „малката Гери“ беше специален гост на 15-то юбилейно издание на конкурса със своя изложба-живопис.

Милена Димитрова – третата изпълнителка на песента „Янтра“, днес живее и работи в Мароко. Тя единствена от четирите момичета избира да прави музикална кариера, завършвайки музикална педагогика.

Ванеса Илиева – носител на Гран при „Сребърна Янтра“ 2007, е най-дългогодишната изпълнителка на емблематичната песен. Ванеса е част от екипа на МК „Сребърна Янтра“ повече от десет години. Тя не само изпълнява песента „Янтра“ вече 10 издания, но е и водещ на конкурса. И макар да работи за един от най-големите световни гиганти за информационни технологии и услуги, гласовитата Ванеса не спира да бъде близо до голямата музика. Тя е бек вокалистка на Силвия Кацарова, участва в нейни концерти у нас и в чужбина,  има и много самостоятелни изяви.

Така, на практика възпитаничките на студио „Румина“, изпяли песента „Янтра“, са на три континента – Европа, Сев. Америка и Африка.

След като великотърновският конкурс „извади“ песента от забрава, „Янтра“ започна да се пее и от други млади изпълнители – на други конкурси, в „Шоуто на Слави“, на концерти.... Жалко, че нейният автор не доживя да види и чуе това. Морис Аладжем почина през ноември 2004 г., малко след като изпрати от болницата в София своето послание към участниците във втория конкурс „Сребърна Янтра“. Ако беше жив, това лято Морис Аладжем трябваше да навърши 86 години.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов