Полицаи влизат в училищата с лекции за телефонните измами

Животът

15-09-2018, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Към 31 август т.г. на отчет в Детската педагогическа стая в Търново се водят 288 лица

С лекции за телефонните измами влизат полицейските служители при учениците от 1 до 12 клас през новата учебна година. Останалите две основни теми за превенция ще бъдат свързани с резултатите от противоправните деяния, извършвани от малолетни и непълнолетни, и безопасното поведение в интернет, съобщи инспектор Ивелин Иванов от Областната дирекция на МВР Велико Търново. Паралелно с новите акценти ще продължат лекциите за агресията, домашното насилие, наркотиците, трафика на хора. През миналата учебна година са допуснати общо 17 противообществени прояви от малолетни и непълнолетни  в района на учебните заведения. Има случаи на кражби, държане на наркотични вещества, унищожаване и повреждане на имущество,  побой, две хулиганства и един сигнал за взривно устройство, каза инспектор Иванов.  Към 31 август т.г. на отчет в Детската педагогическа стая се водят 288 лица, с 62 по-малко спрямо същия период на миналата година. Децата жертви на престъпления от 46 са намалели на 33, а полицейските закрили – с 9.

С първия учебен ден започва и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!, при която полицейски патрули ще дежурят  на най-критичните точки около всички школски райони.

957 пътнотранспортни произшествия са регистрирани в регион Велико Търново от началото на тази година към 31 август. От тях 150 са тежки с 12 загинали и 180 ранени. За същия период на м.г. катастрофите са 913, от които  123 – тежки, с 15 загинали и 155 ранени лица, съобщи началникът на сектор Пътна полиция в ОД на МВР главен инспектор Атанас Атанасов. В инцидентите са участвали 24 тийнейджъри на възраст от 15 до 17 години. 24 от тях са ранени и 2 убити.

Преди началото на новата учебна година са взети необходимите мерки за обществения  ред и сигурността. Обсъдени са допълнителни възможности за физическа защита, пропускателния режим,  актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления, като на директорите са предоставени актуални списъци с имената и телефоните на полицейските служители, обслужващи районите, каза инспектор Боян Бартолов от Охранителна полиция. Проверени са 160  сгради на училища и детски градини. „Най-честите констатации са липса на сигнално-охранителна техника, на физическа охрана, видеонаблюдение, в малка част – нарушения на оградните съоръжения, недостатъчно периметрово осветление през тъмната част на денонощието, липса на пътен знак А 19, „Внимание деца”, частично изтрити пешеходни пътеки, хоризонтални препятствия, ограничаващи скоростта”, обобщи инспектор Бартолов. За изправяне на нередностите са изпратени 25 писма до съответните институции.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов