Повече от 1300 продължително безработни се включиха в информационните дни на бюрата по труда през август

Животът

16-09-2018, 16:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експертите представиха схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Повече от 1300 продължително безработни лица се включиха в 137 информационни срещи на бюрата по труда в страната през август, насочени към активиране и мотивиране за включване на пазара на труда. Целта на тези събития е запознаването с актуалните възможности за работа и с конкретните стъпки по отношение създаването на навици и нагласи за активно поведение на трудовия пазар.

Груповите мероприятия, насочени към продължително безработните преминаха под различни теми – „Изграждане на личен професионален проект за успешна реализация на пазара на труда”, „Професионално ориентиране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда”, „Възможности за трудова реализация”, „Консултиране и мотивиране за включване в програми и проекти за обучение и заетост на продължително безработни лица”, „Превенция на стреса в състояние на безработица”, „Превенция на трафика на хора – полезни съвети”, „Уверен стил на поведение по време на интервю за работа”, „Умения за общуване – вербална и невербална комуникация” и други.

Акцент в срещите бе поставен върху значението на индивидуалното консултиране и груповите мероприятия по професионално ориентиране, в които продължително безработните могат да се включат. Психолозите в работните екипи разгледаха детайлно различните причини за продължителната безработица. Участниците, изпитващи затруднения в процеса на търсене на работа, бяха консултирани за придобиване на самостоятелност, увереност и формиране на нагласи за трудова дейност. Подчертана бе необходимостта от лична отговорност и поставяне на изпълними и реалистични цели.

На търсещите работа бяха представени предлаганите от бюрото по труда посреднически услуги, а също и правата и задълженията, които имат като негови клиенти. Те получиха информация за различните начини за реализация на пазара на труда и за обявените свободни работни места на местния трудов пазар. Експертите представиха схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които са в процес на изпълнение, програмите и мерките по Закона за насърчаване на заетостта, както и възможностите за включване в тях. Обърнато бе внимание на услугата „Ателие за търсене на работа” като инструмент за подобряване уменията при кандидатстване за работа и представяне пред работодател. Участниците бяха информирани за възможностите за сключване на Споразумения за интеграция в заетост, както и за обучения и преквалификация в клоновете на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение”. Те се запознаха с дейността на EURES мрежата и професионалната мобилност в Европейския съюз и с начините за започване на работа в чужбина. Специално внимание бе обърнато на условията за живот и труд в различните държави, рисковете от нерегламентирана заетост и злоупотреби, начините за предпазване от трудова експлоатация и трафик на хора.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)