Сайтове крадат лични данни с продажба на козметика менте

Крими

17-09-2018, 13:14

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всеки ден митничарите спират вноса на хиляди парфюми, бяла и цветна козметика

Нов тип измами с козметика менте в интернет. Търговци използват нерегламентирано лица на известни личности или фалшиви профили, за да рекламират парфюми и гримове със съмнително качество и недоказан ефект.
 
Всеки ден митничарите спират вноса на хиляди парфюми, бяла и цветна козметика. Конфискуваните стоки до този момент са повече от миналата година. Контролът в интернет обаче е по-труден. Потребителят Левен Антов разказва пред NOVA за реклама, на която попаднал - на иновативна хранителна добавка, която помагала за преодоляване на проблема с косопада: "Привлича с гръмка обява за бърз ефект, звучи като панацея в областта на козметиката. Уникалните ефекти са подплатени от мнения на експерти и доволни потребители". Една от снимките на т. нар. експерти на Антов оприличил на известен актьор. След проверка се оказва, че това са фалшиви снимки и имената не са истински.
 
Явор Колев от отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП обясни, че чрез тези сайтове могат да бъдат откраднати лични данни, финансова информация, като карат потребителите да попълнят данните от кредитните си карти. Сайтовете фантоми в повечето случаи са регистрирани в чужбина. В тях информация за търговеца липсва, а ако има оставен контакт, при проверка се оказва фалшив и на него не може да бъде открит никой. "Това не са истински търговци, това са престъпници", посочи Явор Колев. Измамниците стигат и по-далеч, като използват нерегламентирано снимки на известни личности, за да рекламират продуктите, които предлагат. Използват фалшиви сайтове с логата на сериозни български медии и сериозни журналисти. "Сериозни медии нямат практика да рекламират козметични препарати, лекарства или хранителни добавки или каквато и да е друга стока", посочва още Явор Колев. "Една такава фалшива реклама би могла да създаде лошо отношение към мен като личност", казва Миролюба Бенатова, чиято снимка е била използвана нерегламентирано за подобна реклама.
 
След сигнала на NOVA от МВР са започнали разследване. "Материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата. Тези сайтове ние ги спираме", категоричен е Явор Колев. Ако продуктите от тези сайтове се произвеждат в недобри санитарни условия, има риск най-малко от нежелани алергични реакции, предупреждават специалисти.
 
Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите: "Ще извършим проверка по всички направления, ще изискаме необходимите документи, за да установим кое точно е лицето, предлагащо тази услуга и след това на тази база ще се произнесем. Фактът, че се използват фалшиви самоличности и се показват снимки, които циркулират свободно в онлайн пространството, означава, че има заблуждаващо послание. Съветът ми към потребителите е освен да подхождат със здравословно недоверие към обещаните фантастични резултати, да внимават и на кого оставят своите данни, защото могат да бъдат използвани нерегламентирано".



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)