Близо 3 000 ученици започнаха новата учебна година в общинските училища в Община Горна Оряховица

Мисия

17-09-2018, 17:05

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички първокласници получиха книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев

С издигане на националното знаме и посрещане на училищните знамена започна първият учебен ден в училищата на Община Горна Оряховица. 2 954 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 328 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от Общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев. Градоначалникът изпрати поздравителни адреси до всички детски и учебни заведения в общината по повод първия учебен ден. "Днешният септемврийски ден е значим, защото символизира почитта на българите към знанието, духовността, традициите и културата! Нека сполуката бъде част от делниците и празниците Ви. Пазете традициите на българското училище и умножавайте успехите си!", се казва в поздрва на инж. Добрев до всички деца, учители и ученици в общината. 

В първия учебен ден инж. Добромир Добрев гостува в ОУ „Иван Вазов“. Заместник-кметът Йорданка Кушева удари първия звънец заедно с учениците от СУ „Георги Измирлиев”. Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов уважи откриването на учебната година в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Заместник-кметът Деница Коева бе гост на училищното тържество в СУ „Вичо Грънчаров“, а заместник-кметът Николай Георгиев празнува заедно с учениците от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Секретарят на Общината Анелия Димитрова започна новата учебна година с учениците на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Представители на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ уважиха тържествата във всички общински училища.

Общо 328 първокласници започнаха новата 2018/2019 учебна година в общината. Броят на първолачетата в Горна Оряховица е 265, а в съставните селища е 63. Първокласниците ще се обучават в 18 паралелки, от които 13 в общинския център.

Най-много първокласници посрещна СУ „Георги Измирлиев“ – 97, които ще се обучават в 4 паралелки. Най-малко са първолаците в Писарево – 3. В 2 от училищата първокласниците ще се обучават в слети паралелки – ОУ „Отец Паисий“ в Писарево и ОУ „Климент Охридски“ в Драганово.

В общинските училища в Община Горна Оряховица в първия учебен ден влязоха 2 954 ученици в дневна форма на обучение, които ще се обучават в 143 паралелки.

В държавните професионални гимназии ще учат 868 ученици, като 805 да се обучават в дневна форма.

И през предстоящата учебна година най-много са учениците в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 341, от които 340 в дневна форма на обучение. Приетите ученици след завършен VІІ клас са 168. Най-много са приетите в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 97 ученици. В това училище за новата учебна година има 2 нови специалности: „Приложно програмиране“ – професия: „Приложен програмист“ и „Електрообзавеждане на производството“ – професия „Електротехник“.

Най-малко приети ученици има в ПТГ „Васил Левски“ – 13.

Маломерните паралелки в общинските училища се очаква да бъдат 30, а слетите 9. 5 от слетите паралелки са и маломерни въпреки сливането на два класа.

В 5 от общинските училища ще има по-малко от 80 ученици. ОУ „Елин Пелин” – Първомайци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Поликраище, ОУ „Отец Паисий” - Писарево, ОУ „Васил Левски“ - Върбица и ОУ „Климент Охридски“ - Драганово. За тези пет училища се налага задължително дофинансиране, което ще бъде осигурено от общинския бюджет.

В пет от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5 и 6-годишни деца. Това са СУ „Вичо Грънчаров”, СУ „Георги Измирлиев”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Климент Охридски” – Драганово. Децата в тях са 68. Малчуганите в общинските детски градини се очаква да бъде 1161. От тях 30 са в две яслени групи.

Във всички общински училища и детски градини в Община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.

Две от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици и са създадени условия за целодневно обучение. Средищна е и ДГ „Димитър Генков“ в Поликраище.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)