Един пътен инцидент с дете е станал в Габровско през лятната ваканция

Животът

18-09-2018, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Произшествията с участие на деца и юноши са 7% от общия брой тежки произшествия в областта

През лятната ваканция /от 01.06.2018 г. до 10.09.2018 г./ на територията на ОДМВР-Габрово е настъпило едно пътнотранспортно произшествие /ПТП/ с тежки последици, при което е ранено 14-годишно дете като пешеходец, пресичащ платното за движение.  През същия период на миналата година, в Габровска област са настъпили три тежки ПТП с деца и юноши. В единия от случаите, при движение на заден ход, лек автомобил блъска и наранява 4-годишно дете, стоящо на платното за движение. При второто произшествие, лек автомобил напуска пътното плътно и се блъска в крайпътно съоръжение, в резултат на което е  ранен пътник на 10-годишна възраст. В третия случай велосипедист на 16 години се спуска по наклон на път III-552 /Трявна – Габрово/ и на десен за него завой губи контрол над велосипеда и пада на платното за движение. През 2016 г. е настъпило едно произшествие, при което е пострадало дете на 15 години, като пътник на задна седалка. През 2015 г. са възникнали пет пътни произшествия с деца. Едно от тях е загинало, а при останалите четири произшествия са били ранени две деца-пътници в автомобили, едно дете като велосипедист и едно като пешеходец.

 

През изминалата учебна година 2017-2018  /от 15.09.2017 г. до 31.05.2018 г./ са настъпили пет тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени шест деца. В три от случаите пострадалите са били пешеходци, като при едното произшествие 5-годишно дете внезапно излязло на платното за движение и било блъснато от преминаващ автомобил, а в другите две ПТП 9 и 16 годишни деца са се движели в най-дясната част на платното за движение и са били блъснати от застигащо ги моторно превозно средство. При другите две ПТП са пострадали 3 деца като пътници в МПС. Двете от петте произшествия са настъпили през месец ноември 2017 г., а другите три през април 2018г. За сравнение, през учебната 2016-2017 година са регистрирани три ПТП, при които са ранени 3 деца. При едното ПТП е пострадал юноша на 15 години като пътник в МПС. В останалите два случая са пострадали деца до 12 годишна възраст - едното като велосипедист се блъснало само в паркиран автомобил, а другото пострадало, докато пресичало пътното платно. През учебната 2015-2016 година  са настъпили три тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени трима младежи. И при трите случая пострадалите са били пешеходци, пресичащи по пешеходна пътека.  За  учебната 2014-2015 г. са регистрирани седем ПТП, при които са пострадали 7 деца и юноши. При едното ПТП е пострадал юноша на 17 години като пътник в МПС, при останалите шест случая са пострадали деца до 13 годишна възраст, като всичките са били пешеходци.

    

Данните показват, че през лятната ваканция на 2018 г. е настъпило едно  ПТП с пострадало дете – пешеходец, което подчертава тенденция за минимален брой пътнотранспортни произшествия с участие на деца в неучебно време. По време на учебния процес на 2017-2018 г. нивото на пътния травматизъм с деца бележи ръст спрямо предходните две години и по-ниско ниво спрямо 2014-2015 учебна година. Произшествията с участие на деца и юноши са 7% от общия брой тежки ПТП, настъпили на територията на област Габрово, като в периода на предходните години нивото е достигало 13%. Статистическите данни по възрастов критерий показват, че най-често участници в ПТП са малолетни лица на възраст от 6 до 12 години, които са пострадали като пешеходци или велосипедисти, и непълнолетни на 15-16 годишна възраст като пешеходци или пътници в МПС. Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или пътници в МПС.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов