Шест месеца затвор за безотговорен баща, буйствал в Център за настаняване на деца в Търново

Крими

19-09-2018, 14:29

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мъжът бил пиян, заплашвал персонала и стресирал малчуганите

Мъж, хулиганствал в Център за настаняване от семеен тип в старата столица, е осъден на шест месеца лишаване от свобода.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 02.12.2017 г. до 16.03.2018 г. в град Велико Търново, в Център за настаняване от семеен тип II за деца без увреждания, при условията на продължавано престъпление и повторност, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - без да се съобразява с реда и режима в Центъра, го посетил в нетрезво състояние, повредил имущество, собственост на Община Велико Търново /входната врата и декоративни дървени дъски/ на обща стойност 104,80 лв., блъскал и ритал входна врата, изплашил всички настанени в центъра деца и безпричинно гонил и заплашил с побой възпитател в дома.

 

Обвиняемият е осъждан, а децата му, поради не полагане на необходимите грижи, със заповед за полицейска закрила и заповеди на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – В.Търново били настанени в Център за настаняване от семеен тип. Въпреки това, обвиняемият не се съобразявал с реда в центъра, с това, че там се полагат грижи за деца със специфични потребности, че децата са били свидетели в семействата си на насилие и, че се работи с тях за преодоляване на стреса от такива ситуации, често го посещавал извън часовете за срещи, след като бил употребил алкохол, създавал проблеми, държал се грубо и дръзко, притеснявали всички деца и заплашвал възпитателите, за което имало докладни записки до Дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново.

На 02.12.2017 г. обвиняемият бил употребил алкохол и за пореден път, в неразрешено време посетил Центъра. Възпитателят видял, че обвиняемият е пиян и отказал да го пусне вътре. Без да се съобразява с решението му и с това, че нарушава реда и плаши децата вътре, обвиняемият започнал да вика, да блъска и рита входната врата, като я изкъртил, влязъл вътре и подгонил възпитателя. Всички деца, включително и неговите, побягнали уплашени и скрили ножовете, тъй като се страхували, че ще ги нападне.

На 16.03.2018 г. обвиняемият, отново в нетрезво състояние и в нерегламентиран час, отишъл в Центъра. Виждайки го в това състояние,  децата се изплашили и започнали да бягат и да викат, че „Д. пак е дошъл“. Възпитателката в дома, за да избегне конфликт с обвиняемия, решила да разреши среща, която да се състои на входа на центъра. Обвиняемият обаче настоявал да влезе вътре. Две от децата му се скрили в стаите си и отказали да се срещнат с родителя си. Ядосан и без причина обвиняемият счупил три от дъски на външната ограда на центъра.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд –В. Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов