Еленското село Константин отбеляза 100 г. от основаването

Мисия

21-09-2018, 20:50

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Селото се ражда след опожаряването на съседно Беброво през 1878 г.

Днес в еленското село Константин честваха 140 години от основаването му. Изграждането на новото българско село започва още през пролетта на 1878 година по инициатива на група местни хора, останали без дом след опожаряването на Беброво по време на освободителните боеве в Еленския край през зимата на 1877 г. Започнали почти от нулата в най-трудните времена, устояли на бури и неволи, балканджиите   съграждат „село за чудо и приказ, да няма друго по-хубаво или равно на него“. Така го виждал в мечтите си неговият основател генерал Константин Рудановски, дарител и благодетел на селото до края на живота си, който приема свободна България за второ отечество, а Елена и Константин счита за роден край. Като военен комендант на Еленска околия той прави предложение пред временната руска управа за изграждане на селището, която издава указ. Селото е направено по руски образец – с широки и прави улици. В знак на признателност местното население решава то да носи името на основателя си. На следващата година – 1879 започва строителството  на църква, където да се черкуват новоселците.

Празникът в Константин започна с благодарствен молебен в храма. След това малки барабанчици и мажоретки от СУ „Иван Момчилов“ в Елена поведоха шествието за поднасяне на венци и цветя пред братската могила на загиналите 39 руски войни, пред паметника на падналите във войните константинчани и пред бюст-паметника на Константин Рудановски в центъра на селото. Тук с издигане на националното знаме започна официалното честване, което уважиха кметът на общината инж. Дилян Млъзев, председателят на ОбС Стоян Златев, общински съветници, кметове и кметски наместници. За основаването на селото говори кметът Стоян Комитов, а инж. Млъзев приветства константинчани с празника. Той им пожела по примера на предците да съграждат, развиват и подреждат селото си, където ще растат и техните деца.

За особени заслуги към родното село бяха наградени с почетни плакети художникът Сава Савов и Матей Димитров – общественик, стопански ръководител и краевед, правнук на съоснователите на Константин Пантелей Карасимеонов и Петър Моллов.

В празничната програма участваха децата от ДГ „Щастливо детство“ в Константин, ученици от основното училище и певческата група към местното читалище. Малките художници от селото се представиха с изложба. Вечерта празникът продължи  с концерт на гостуващи състави от Елена.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)