Даниел Панов : Когато има национална кауза, няма невъзможни неща!

Мисия

22-09-2018, 11:05

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стотици балони полетяха в небето над Царевец по повод Деня на българската независимост

„Преди 110 години България изумява света. Обявяването на Независимостта - този държавнически акт е сред най-великите в новата история на родината и сред най-ярките събития в Европа. Това българско чудо се случва именно тук – в Търновград, вечната българска историческа и духовна столица. Независимостта е обявена от царския дворец, където Асеневци 208 години управляват държавата.

22 септември е сред най-българските празници и е кощунство да му се посяга, както беше направено в един отминал, за щастие, строй.

След 22 септември 1908 г. България отново е равноправна с останалите европейски държави. Независимостта ни учи колко важно е националното обединение и единство. Преди 110 години политическите пристрастия и личните стремежи остават на заден план. Държава, правителство и народ действат в съзвучие. Когато има национална кауза, няма невъзможни неща. Това е урокът на историята, в който всички трябва да вникнем. Единството е ключът към вратата, отваряща пътя към по-доброто бъдеще за всички нас. Дълбок поклон пред българските герои. Нека бъдем единни за една по-добра България, за едно по-добро бъдеще на нашите деца. Честит празник, българи, честит празник великотърновци!” – това каза в празничното си слово на Царевец кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

На историческият хълм отново бе прочетен текста на Манифеста, с който се обявява независимостта на България, чиято 110-та годишнина честваме днес.

„Има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма герои,у но не са записани със златни букви, защото дават нов път, нова светлина. Пример за това е актът на Независимостта.” – подчерта заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е сред гостите на честванията във Велико Търново. 

На празника в старата столица присъстват още евродепутатите Ева Майдел и Ангел Джамбазки, депутатите от Великотърновския избирателен район Цветан Цветанов, Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Валентин Ламбев и Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, съветници, общественици, жители на града.

Десетки поздравителни адреси бяха получени днес по повод празника, сред които от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Стотици балони в бяло, зелено и червено пуснаха дечица в небето над Царевец. На Пирамидата на Независимостта бяха положени цветя на признателност от гостите на тържеството.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов