Велико Търново отново има своя паметен Багрилов надпис

Мисия

22-09-2018, 17:54

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той бе възстановен по инициатива на местната структура на „Ротари Клуб“

В Деня на българската Независимост във Велико Търново бе открит реставрираният Багрилов надпис, изсечен преди век върху скалите на хълма „Света гора“ Паметният символ е създаден от художника и общественик Димитър Багрилов през 1918 година по случай 10-годишнината от Независимостта, но е заличен през 50-е години на миналия век.

Надписът бе възстановен по инициатива на местната структура на „Ротари Клуб“. Обявената благотворителна кампания бе подкрепена от много дарители, общественици и от Община Велико Търново.

В символичната церемония участваха кметът на Старата столица Даниел Панов и президентът на „Ротари клуб“ Росен Великов. Присъстваха също евродепутатът Ева Майдел, председателят на най-голямата парламентарна група в 44 Народно събрание Цветан Цветанов, историкът и почетен гражданин на Велико Търново проф. Пламен Павлов, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, народни представители, общественици, членове на „Ротари клуб“, жители и гости на града.

Кметът Даниел Панов благодари на „Ротари клуб“ за родолюбивата инициатива и подчерта, че с благородното дело е поправена една историческа несправедливост от отминал за българската държава строй.

„Паметни символи, какъвто е Багриловият надпис, припомнят за славните моменти в нашата история. Миналото трябва да се познава и да се гордеем с него, а не да бъде забравяно. Наш дълг е да възпитаваме нашите деца да познават паметните събития от историята, да знаят кои са бележитите българи и великотърновци“, коментира Даниел Панов.

С емоционално историческо слово проф. Пламен Павлов припомни, че Багриловият надпис свидетелства както за големия държавнически акт – обявяването на Независимостта, така и за стремежа на българския народ за освобождение на изконни български земи и за национално обединение по време на Първата световна война.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов