ВТУ чака разрешение за разкриване на свой филиал в Македония

Животът

23-09-2018, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще бъде първият български и чуждестранен ВУЗ с такъв в съседката ни

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде първият български и чуждестранен ВУЗ, който ще разкрие свой филиал на територията на Република Македония, обяви ректорът на университета проф. Христо Бонджолов. От търновската Алма матер са подали през август необходимата документация до премиера Зоран Заев и очакват положително решение за разкриване на свое поделение в македонския университет „Свети Никуле“ до края на септември.

Македонският ВУЗ е международен частен университет, разположен в градовете Свети Никуле и Битоля. Той е с пет факултета, предимно хуманитарни, но търновският университет има какво да предложи по различни направления, а именно- филологически, компютърни науки и „Регионално развитие“, заяви проф. Бонджолов. Той допълни, че филологическите специалности ще стартират първо на английски език, като става въпрос за 100 бройки за магистри. „Имаме отлична работа с докторските програми, а иначе чрез македонския университет се работи още и с Косово, Албания и Сърбия, тъй като набират студенти оттам, а това е шанс за нас да привлечем и тези студенти“, коментира още проф. Бонджолов. По думите му, отначало ще се започне с изпращане на търновски преподаватели в Македония, а във ВТУ ще идват студенти докторанти.

„Смятам, че така подкрепяме инициативата на правителството за интегриране на Западните Балкани, като подчертавам, това е работен, академичен проект“, заключи ректорът на търновската Алма матер.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов