Габрово домакинства кампания за развитието на съвременния град

Животът

24-09-2018, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работната среща ще се проведе утре в сградата на общината

Община Габрово ще бъде домакин и партньор утре в информационната кампания на Habitat for Humanity Bulgaria, където ще обсъдим как градовете ни могат да станат по-добри за живеене за всички хора и ще запретнем ръкави, за да покажем, че когато действаме заедно, успяваме заедно. Събитието ще бъде съчетано с доброволческа инициатива, насочена към подобряване на градската среда.

Програмата на информационния ден ще започне в 10 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово, със семинар, предназначен за експерти от администрацията и други структури, свързани с темите за тенденциите и политиките за устойчиво развитие на градовете и жилищната политика.

Сред темите на дискусията са „Да преобразим света: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“, Парижкото споразумение за изменението на климата и политиката на ЕС за Енергийна ефективност; Национални политики и добри практики за устойчиво развитие на градовете; Националната жилищна стратегия – общински аспекти; Градовете на бъдещето и иновации в планирането; Социални жилища в общините; Жилищни сгради с почти нулева консумация на енергия и др.

В периода от 13:30 ч. до 16:30 ч. ще се проведе доброволческа инициатива за подобряване на гражданската среда. Тя ще е край четящите пейки пред паметника на Васил Априлов и стълбовете на уличното осветление по ул. „Априловска“. Доброволците ще извършат грундиране и лакиране на дървени части, отстраняване на обяви и реклами от стълбовете на уличното осветление, пребоядисване с антиплакатна боя.

Градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground, новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света.

В рамките на кампанията, от септември 2018 г. българският клон на организацията – Хабитат България – започва серия от срещи с общини, в които акцент ще са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

Работната среща в Габрово ще се проведе утре, 25-ти септември, в сградата на общината. В допълнение, в следобедните часове на същия ден ще се проведе доброволческа акция за подобряване на градската среда, в която ще се включат, както жители на града, така и служители на Община Габрово.  

По време на работните срещи в общините, ще се разглеждат възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента, един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)