По проект за близо 300 000 лв. разширяват социалните услуги в Габрово

Животът

24-09-2018, 16:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създава се „синя стая” и сензорна градина

До средата на месец октомври ще започне ремонтът на неизползваеми помещения в бившата детска градина на ул. „Ивайло“ № 13. Предвидено е там да бъде преместен Центърът за обществена подкрепа, който сега работи в зала „Възраждане“. Към момента в него са обхванати 35 деца от различни рискови групи и техните родители. След пребазирането услугата ще разшири капацитета си.

Дейностите са по проект „Подобряване на социалната инфраструктура за услуги за деца“, който беше официално представен в присъствието на общинския екип, фирмите изпълнители и представители на институции от социалната сфера.

Като конкретен бенефициент по процедурата „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ Община Габрово получи безвъзмездно 200 000 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Отделно собственият принос е 99 920 лв.

По думите на ръководителя на проекта инж. Мария Стоева ще бъде изградена първата в Габрово „синя стая“ за провеждане на разговори с деца – жертви или свидетели на насилие. Стаята ще създава щадяща и комфортна атмосфера, ще има камери и видеоконферентна връзка с представители на съдебната власт. „По проекта ще бъде изградена сензорна градина на площ от 215 кв. м за интеграция на деца и младежи с увреждания. Сензорният метод въздейства върху четирите елемента на централната нервна система. Ще бъдат обособени кътове от различни материали – билкова градина, пътеки с различни настилки, класна стая на открито, пейки от габиони и др.“, разясни подробностите инж. Стоева.

С вътрешните преустройства на част от първия етаж и целия втори етаж от южния корпус на сградата ще се обособят работни офиси, складови, сервизни и санитарни помещения, зали за индивидуални и семейни консултации, зали за логопедични и педагогични консултации, зали за трудотерапия и за масови мероприятия. Предвиждат се енергоспестяващи мерки – топлоизолация по таваните на помещенията, енергоспестяващо осветление, изграждане на достъпна архитектурна среда и асансьор. Също така ще бъде поставена нова хидроизолация на покрива и възстановяване на всички инсталации.

В дейностите е включена доставка на специализирано оборудване за целите на бъдещата услуга – „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства“. Тя ще обедини центъра за деца от аутистичния спектър „Келер“, който в момента обслужва 28 потребители, с дневния център в кв. „Велчевци“, чийто ползватели са 35 деца с различни видове увреждания. Промените са във връзка с реформата в социалните услуги, заложена в актуализирания в края на 2016 г. План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

„Вече стана традиция Община Габрово заедно с различни оперативни програми и финансови източници, както и чрез собствения бюджет, да разширява спектъра от социални услуги. Този проект ще създаде условия за качествено предоставяне на социални услуги за деца със специфични потребности. Той не е на много висока стойност, но е със сериозно отношение към детайла и към възможностите за благоприятна среда за предоставяне на тези комплексни услуги. Вярвам, че специалистите, които ще ползват новата инфраструктура, ще го направят по най-добрия начин.“, коментира кметът Таня Христова. Тя съобщи, че Община Габрово започва да работи в синхрон с политиката на държавата и по отношение на деинституционализация на грижите за възрастни хора.

Строително-ремонтните работи ще бъдат изпълнени чрез инженеринг от габровското обединение ДЗЗД „Проектстрой – Арк“. Неговият представител Петър Петров увери, че работата ще бъде извършена с необходимото качество, а срокът от 150 дни – спазен. Местната фирма „Ретем“ ООД ще осъществява строителния надзор на обекта.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов